Начало Здраве Светкавична реакция на комбиниран оперативен екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“

Светкавична реакция на комбиниран оперативен екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“

СПОДЕЛИ

Сложна и тежка операция проведе комбиниран оперативен екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в състав, д-р Любослав Шкварла – съдов хирург, ортопед – травматолозите д-р Иван Геров и д-р Радко Недевски и д-р Мечкаров – коремен хирург.
Млад мъж на 22 години почти отрязва дясната си ръка след работа с флекс. Получава и едновременно коремна травма. Започват реанимационни мероприятия, стабилизиране на общото състояние на пациента като веднага е извършено оперативно лечение за спасяване на ръката.

Операцията постига възстановяване на съдове, нерви, мускули и болния се превежда в реанимация. В този случай ръката може да издържи не повече от шест до осем часа без кръв като младите пациенти са по-чувствителни на липсата на кръвоснабдяване. Самата операция е микрохирургична и са били обработвани съдове по-малки от 2 мм.

„Двете артерии на предмишницата бяха прекъснати напълно, с липса на голям участък на съдовете, което наложи да се вземе автоартериален трансплантант от едната артерия, за да се възстанови, другата – главната артерия на ръката“ – каза д-р Шкварла.

Д-р Иван Геров, началник на отделението по Ортопедия каза, че нараняването е изключително сериозно, предполага развитие на инфекция, загуба на функция на ръката и е потенциално осакатяващо.

Подобни наранявания не са рядкост в региона и тази операция е четвърта от подобен тип направена от същия екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в рамките на около половин година. Резултатите от тези операции са сравними с тези на други болници в България и по света.

Болницата разполага с добре подготвени специалисти, специализирана апаратура и дава възможност за извършването на такъв тип интервенция.