Начало Скандал Анета Сапунджиева: Гарантирам, че никой от екипа на ДГ „Пролет“ не би...

Анета Сапунджиева: Гарантирам, че никой от екипа на ДГ „Пролет“ не би вдигнал ръка срещу дете!

СПОДЕЛИ

Родители и учители от Панагюрище подкрепиха дългогодишната учителка Павлина Ерова, за която бащата на 2-годишно момченце твърди, че го е ударила

 

„Заставам в позиция на защитник на всички от екипа ми и гарантирам, че никой няма да вдигне ръка срещу дете. Обстановката в градината е спокойна, децата се обгрижват и уважават. Като дългогодишен педагог, случая си обяснявам с изблик на емоция между децата, като вземем предвид и междусъседските им отношения.“

Това заяви пред ПИА Анета Сапунджиева, директор на ДГ „Пролет“, по повод инцидента, станал в детското заведение, при който малкият Краси е взет от там със синини по лицето и белези от ухапвания. Родителите смятат, че дежурната тогава, госпожа Павлина Ерова, е била момченцето. Случаят разбуни страстите в цялата страна и предизвика вълна от коментари и мнения, след като бащата публикува поредица от снимки на насиненото дете в социалните мрежи.

Тази сутрин пред ДГ „Пролет“ се бяха събрали родители на деца, които посещават или са били в тази детска градина, както и целият екип на детското заведение. Всички те оказаха пълната си подкрепа към г-жа Ерова.

Павлина Ерова е старши учител с почти 40-годишен трудов стаж, като този случай е прецедент в цялата й практика. Тя е категорична, че никога не би си позволила да удари детето.

Във въпросния ден, 5 септември, Ерова отива на работа за първа смяна, като приема смесена група от над 20 деца. Когато разделят децата, за да може да им се обърне по-голямо внимание, малкият Краси заплакал за едно от по-големите момченца. Оставили ги заедно. Децата се гушкали и си играели на столчетата. Вероятно, по време на играта, Краси се е ударил в столчето, а баткото го е прегърнал и го е дръпнал, за да го целуне. Учителката няколко пъти им направила забележка, но трябвало да обърне внимание и на другите деца.

Държа да отбележа, че двете деца са съседчета и често са  заедно, затова и не се усъмних, че играта им може да доведе до нежелани последствия“, поясни Ерова.

След това тя забелязва, че едната бузка на момченцето е зачервена и веднага уведомява директора на градината Анета Сапунджиева. Взети са моментални мерки, като засегнатото място е намазано с крем. Краси се е нахранил и е заспал спокоен, не е плакал и не се е оплакал, че го боли, затова и учителката решава да не притеснява родителите през работно време.

Госпожа Ерова остава и втора смяна, както го изисква етичният кодекс на градината, за да обясни лично на семейството какво се е случило.

„Около 16:00 часа дойдоха дядото, прабабата и каката на Краси. Обясних им, че ще си вземат детето със синки. Хората приеха случката нормално, казаха, че това се случва между деца и си тръгнаха“, продължава разказа си Ерова, „след 10 минути в групата при децата нахълтаха бащата и дядото по бащина линия. Не ми позволиха да обясня, а дядото се нахвърли срещу мен със заплахи.“ След това дядото се върнал и ударил два шамара на учителката.

Искрено съжалявам, че децата станаха свидетели на този пример за подражане„, завършва Павлина Ерова.

Пострадалата учителка е подала жалба в полицията.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки разчита полицията и Агенцията за закрила на детето да стигнат до истината.

„Ще изясним всички обстоятелства и ще вземем решение като община в рамките на своите правомощия. От РУО-Пазарджик също ще направят своя методическа проверка. В никакъв случай няма да оставим случая да бъде потулен. Според първоначалните обяснения на директора на детското заведение детето е било захапано от друго, по-голямо дете, по време на игра и не е оказвано физическо насилие върху 2-годишното дете“, коментира зам.-кметът Галина Матанова.

 

1 КОМЕНТАР