Начало Без категория Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

СПОДЕЛИ

p1070064-1024x683

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията „Мир на пътя“.

През настоящата 2016 година този ден е 20 ноември.

photo_verybig_1623792

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите. Нека почетем паметта на без време загиналите по пътищата и изкажем съболезнование на техните близки, да споделим мъката на хората, породена от неразумното поведение и пропуските в системата на безопасността на движението.

Всеки ден в света загиват 3 000 човека, а ранените са около 30 000. Цената на тези човешки загуби и мъка е неизмерима, защото смъртта и раните, предизвикани на пътя, разтърсват живота на живите, на близките, на обществото.

Човек трябва да осъзнае и да помни, че опасностите по пътищата не са природно бедствие, което не може да бъде спряно и не е това цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност.

p1070048-1024x683

Необходими са повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата.

В съвременните условия следва още по-съсредоточено да се вгледаме в нашето поведение като пешеходци, водачи и пътници, като родители, като организатори и администратори защото безопасността на движението е споделена отговорност.

Нека на този ден да изкажем своята благодарност към хората, които всеки ден се борят за спасяване на живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия: лекари, медицински сестри, полиция, пожарна, гражданска защита и др.