Начало Общество Тържествен концерт в Панагюрище по повод Деня на народните будители

Тържествен концерт в Панагюрище по повод Деня на народните будители

СПОДЕЛИ
restorant

 „Първи ноември е денят, в който всички ние отдаваме своята признателност към онези възрожденци, които с делата си запазиха и възродиха историята, писмеността и държавността. Те запазиха българщината! Днес е и денят, в който ние изразяваме своята почит и уважение към съвременните будители – хората, които продължават да раздават искрицата надежда за бъдещето на България. Нека тази искрица бъде винаги жива за нашите деца, за да може да осветява техния път към бъдещето. Помнейки историята, те да пазят своята идентичност и нашата така българска и сладка дума българщина!” – с тези думи кметът Никола Белишки се обърна към събралите се в голямата зала на театъра панагюрци на 1 ноември, когато се проведе традиционния празничен концерт.

В програмата взе участие смесеният хор при Народно читалище "Виделина-1865" – Панагюрище с музикален ръководител Анета Калпакова и под съпровода на Цеца Радивчева-Калпакова. Ученици от Средно общообразоователно училище "Нешо Бончев" представиха пред многобройната публика спектакъла "От днеска на татък…българският род история има и става народ!". Сценарий и постановка Георги Георгиев, исторически консултант Георги Писков, мултимедийни ефекти Снежина Машева, музикално оформление Юлия Богоева, художник на декор Соня Терзийска.

Самодейни колективи при Народно читалище "Искра – 1872" – село Попинци поднесоха 40 минутна програма от песни и танци. В нея женската и мъжката певчески формации с ръководител Иван Чардаков изпяха типични за Попинци и региона ни народни песни.

Танцьорите от "Тангра" и "Върбица" с художествен ръководител Мария Терзийска взривиха публиката с темпераментните си изпълнения.

Концертът в Панагюрище, посветен на Деня на народните будители, бе още едно доказателство, че традицията, приемствеността и будителството са живи и че нацията и държавата ни ще се съхранят и ще пребъдат благодарение на съвременните пазители на българската духовност.