Начало Култура Тази нощ небето се разтваря за молби и желания

Тази нощ небето се разтваря за молби и желания

СПОДЕЛИ

Денят преди Богоявление е „Пропъждане на Поганите“, „Неядка“ или Третата кадена вечер

bogoqvlenieОт днес започва пропъждането на Мръсните дни, които ще приключат утре на Богоявление. Затова народът нарича деня и „Пропъждане на Поганите“, „Неядка“ или Третата кадена вечер. През този ден се пости, не се яде месо за здраве на стопаните.

В някои райони на страната на този ден се кръщава водата, като попът на селото ходи с кръста по къщите, ръси и благославя. Ако този ден замръзне китката, с която ръси попа, то дедите прогнозирали, че годината ще е здрава. Вярвало се, че именно с тези обиколки на попа, се прогонвали окончателно Мръсните дни и лошите духове с тях, защото ги е прогонил кръста. Затова всеки трябвало да пие от кръстената вода, за да бъде очистен от Мръсните дни.

Старо поверие гласи, че нощта срещу Богоявление, се отваря небето. В този момент дърветата се навеждат и правят поклон до земята. И ако човек успее да улови мига и каже желанието си, то ще му се сбъдне. Друго поверие казва, че само праведните можели да видят отварянето на небето. Затова през тази нощ старите българи не са спали и чакали да стане божественото чудо…