Начало Общество Телефонни измамници в област Пазарджик се представят за полицаи и игумени

Телефонни измамници в област Пазарджик се представят за полицаи и игумени

СПОДЕЛИ

nagradiha-myj-spasil-vyzrastna-jena-ot-telefonni-izmamnici-312889

Тревожна тенденция по зачестяване на опитите за телефонни измами на територията на цялата област наблюдават криминалистите. Само от началото на тази седмица са получени сигнали от близо 50 граждани, че непознати са им звънели по домашните телефони, опитвайки се да ги въвлекат в телефонна измама.

Извършителите стават все по-дръзки, тъй като полицаите провеждат регулярно кампании за информираност на хората и съвети как да се предпазят от престъпленията на измамниците.

Вариант 1: Представят се за полицейски началници /комисари, главни инспектори/ и директно заплашват хората, че ако не дадат спестяванията си ще имат много сериозни проблеми с полицията.

Вариант 2: Представят се за полицейски началници, които търсят хора владеещи чужди езици. Те били необходими, за да превеждат на задържани чужденци, които обаче нямали пари и телефони да се обадят на своите близки. За това убеждават евентуалната жертва да закупи ваучери за предплатени услуги на мобилни оператори.

Вариант 3: Представят се за полицаи, които разследват телефонни измами. За целта обаче било необходимо жертвата да предостави свои спестявания, които да бъдат взети от цивилен полицай, парите да бъдат описани и белязани, а по-късно чрез сумата щели да задържат и телефонните измамници.

Вариант 4: /най-нов/ Мъж се е представял за игумен на голям наш манастир, който имал проблем с прибирането до манастира. За целта му била необходима малка сума пари / 30-50 лева/. След това той щял да възстанови парите чрез превод по пощата или лично.

За пореден път апелираме към всички гражданите, особено към тези които имат възрастни родители. Предупредете близките си под никакъв предлог да не предоставят на когото и да било парични суми или ценности. Ако имат обаждания от подобен род нека първо позвънят на вас, на съседа, на телефон 112. На повечето места вече са разлепени или връчени информационни брошури с актуалните данни на полицейските инспектори, телефони на районните управления по местоживеене. Нека хората звънят на тях, за да ги предпазим от телефонните измами.