Начало Развлечение Тази нощ: Лунно затъмнение, комета и „Снежна Луна“

Тази нощ: Лунно затъмнение, комета и „Снежна Луна“

СПОДЕЛИ

Тази нощ е необичайна –  в нея ще се случат три небесни събития – лунно затъмнение, комета и „Снежна Луна“.

1486670211_0_559x-

Пълна „Снежна Луна“

След полунощ ще може да забележим фините сенки върху Луната, без телескоп, при условие, разбира се, че нощта е ясна.

Пълнолунието през февруари традиционно се нарича „Снежна Луна“, защото обикновено най-тежките снегове падат през февруари. Дълбоките снегове правят лова по-труден, затова понякога луната се нарича още „Гладна“ от някои племена.

Пълнолунието ще настъпи за нас в 02:34:03 на 11.02.2017.

Лунно затъмнение

Ще имаме възможност и да се насладим на лунно затъмнение от земната полусянка. Лунни затъмнения се получават при пълнолуние, защото тогава Слънцето и Луната са в противоположни посоки спрямо Земята и са на една линия. В случая обаче, Луната ще се намира близо до линията, съединяваща центровете на Слънцето и Земята и тя няма да навлезе изцяло в сянката на Земята. В този случай явлението се нарича „затъмнение от полусянката на Земята“.

Луната ще навлезе в земната полусянка малко след полунощ, в 00:34:14 часа, с точност и ще я напусне преди зазоряване в 04:53:25 часа. Максималното затъмнение ще настъпи в 02:43:49 часа.

Новогодишната комета

Кометата 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova е кръстена на астрономите Минору Хонда (Minoru Honda), Антонин Маркос (Antonín Mrkos) и Людмила Пайдушакова (Ľudmila Pajdušáková), които са я забелязали през 1948 година.

От скоро я наричат и „новогодишна комета“, тъй като започва своя път през небето на северното полукълбо в края на миналата година.

Тя е периодична комета, което означава, че се появява по план около Слънцето. Спектакълът може да се види от Земята на всеки пет и една четвърт години.

Кометата се очаква да бъде видима с невъоръжено око, особено по време на най-близкия си подход към Земята на 11 февруари, но ако използвате телескоп, ще имате по-голям шанс да видите нейното синьо-зелено сияние.

nauka.offnews