Начало Общество Температурите през март от -7 до 25 градуса

Температурите през март от -7 до 25 градуса

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

kokicheПрез март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между -8 и -2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 90 литра на квадратен метър.

В началото на март през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт.

Облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд, който през нощта срещу 2 март в Предбалкана и по високите полета ще премине в сняг, но бързо ще спре. Ще е ветровито и температурите ще се понижат. От 3 март ще започне затопляне, което ще продължи до 7 март. През този период ще бъде предимно слънчево и топло, в много райони максималните температури ще достигат до 20 градуса.

През последните дни от първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, които в края на десетдневието с понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета ще преминат в сняг. Температурите ще се доближат до климатичните норми.

През второто десетдневие времето ще се задържи променливо,

динамично, с температури близки и по-ниски от обичайните. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13 март отново ще завали и температурите ще се понижат. Има вероятност за създаване на валежна обстановка и за значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието от дъжд. С прекъсвания ще превалява до края на периода.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена.

В началото на периода валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на десетдневието отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините по 3-4 дни вали сняг.

Март е месец характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7.02 ч.  и залязва в 18.16 ч. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7.11 ч., и залязва в 19.52 ч. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

Фазите на луната през месеца са: на 5 март – първа четвърт, на 12 – пълнолуние, на 20 – последна четвърт, а на 28 март – новолуние.

Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 12.29 ч.,