Начало Култура Транспортират Панагюрското златно съкровище с тежковъоръжена охрана до Балчик

Транспортират Панагюрското златно съкровище с тежковъоръжена охрана до Балчик

СПОДЕЛИ

Тежковъоръжена охрана от барети, бронирани автомобили и специален трезор ще пазят Панагюрското златно съкровище при транспортирането му от София до Балчик.

Уникалната златна находка е планирано да гостува в морския град от 1 август до 30 септември тази година. Деветте съда ще бъдат изложени в Каменната зала на Двореца.

„Ще бъдат взети най-високи мерки за сигурност, но не мога да разкривам детайли, защото има много хора от престъпния свят, които нямат добри намерения. В момента точно договаряме охраната на съкровището, защото това е най-важният въпрос, както и застраховането му, което е нормална практика в такива гостувания. Няма да посочвам цифри, но със сигурност не са верни появилите се твърдения, че е застраховано за 50 милиона евро – това е твърде голяма сума“, разказа Жени Михайлова, директор на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“.

Тя уточни, че за пръв път ще види на живо съкровището и ще се запознае детайлно с него.

Ако пандемията продължи и през лятото, експозицията ще бъде разглеждана и при строги здравни мерки – в залата ще бъдат пускани само по няколко човека, които задължително трябва да носят маски и да спазват необходимата дистанция.

„Надеждата ми е, че не само българи, но и много чужденци ще дойдат и ще видят нещо, с което имаме право да се гордеем. Като изключим миналата година, белязана от коронавируса, средно ни посещават по 270 00 души годишно, което е сериозен успех“, добави Михайлова.

 

Източник:ruse24.bg