Начало Общество Трето дете настанено в приемно семейство по проект „И аз имам семейство“

Трето дете настанено в приемно семейство по проект „И аз имам семейство“

СПОДЕЛИ

Трето  дете е настанено в утвърдено професионално приемно семейство по проект „И аз имам семейство", по който община Панагюрище работи. Настаняването на 11-месечното дете се извърши със заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане" в град Пазарджик, а кметът на община Панагюрище сключи договор за грижи на дете настането в приемно семейство, както и договор за отглеждане на дете от професионално приемно семейство.

Настаняването на дете в приемно семейство трябва да се разглежда като временна мярка за закрила на детето. Да си приемен родител е голяма отговорност, защото не е достатъчно да вземеш дете в своя дом, а да имаш готовност за ангажирано партньорство с много хора – социални работници, учители, психолози, биологични родители на детето, когато това се налага.

Проектът „И аз имам семейство" стартира през януари миналата година. Екипът по приемна грижа към общината е провел над 60 индивидуални информационни срещи с  интересуващи се от приемната грижа лица и семейства. 19 лица и семейства са заявили желание да станат приемни родители, но до момента само три са вписани в регистъра за професионални приемни родители. Предстои внасянето на социалните доклади и утвърждаването на още 3 семейства от Комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция по приемна грижа в град Пазарджик.

Община Панагюрище продължава набирането на кандидати за приемни родители.

Проектът „И аз имам семейство" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Бенефициент на проекта е Агенция за социално подпомагане, а община Панагюрище е партньор. Приоритетна група за настаняване при приемни родители са децата на възраст от 0 до 3 години, както и деца с увреждания.