Начало Общество Третото издание на „Нищо подобно фест“ събира ъндърграунд групи довечера

Третото издание на „Нищо подобно фест“ събира ъндърграунд групи довечера

СПОДЕЛИ

" …на две преки от Пловдив, на две бири разстояние от София и вляво от пътя за морето.Стрелча не е пре(д)взета. Слуша от джаз до пънк. Полицаите тук пишат поезия, а светулките са по-големи от звездите!" Така организаторите на превърналият се в традиционен "Нищо подобно фест" анонсират тазгодишното му трето издание. Фестът ще се състои тази вечер на стадиона в Стрелча  и е съвсем безплатен. Той се организира от сдружението за култура и изкуство "Луда Яна", което през 2010 година си поставя за цел да покаже, че некомерсиалните събития с алтернативна музика са възможни в България.
Както в предишните години, така и сега, организаторите са заложили на стиловата музикална еклектика . Изпълнителите тази година ще свирят от джаз, през хардкор и drum and bass до DJ. Събитието по традиция ще бъде отразено от ПИА, която бе една от малкото медии, които го следят с интерес още от самия му старт.

Ето програмата на феста:
19:00 – 20.30 ч. BritSpotting DJ Team
20:45 – 21:15 ч. Iliana & Rosenquarzexpress
21.30 – 22.00 ч. ROBINSON CRUZIFIED
22:15 – 23:00 ч. BalkanHED
23:15– 00:00 ч. Lapsus Linguæ*
12.15-01.00 ч. Fyeld
01:15 – 02.00 ч. S!ckflag
02:15 – 03.15 ч. Развигор Радомир
03:30… Dj Altais

___________________

*Групата Lapsus Linguæ отказа участието си във феста още в четвъртък, като се мотивира с това, че виждат несъответствие между концепцията на феста и факта, че генерален негов спонсор е фирма, чието производство е ориентирано към военната индустрия. Отказът на групата от участие обаче до тази сутрин не бе отразен в програмата на феста.

  "Ние, Lapsus Linguæ, оттегляме желанието си и отказваме вече потвърденото си участие на фестивала „Нищо подобно“ в Стрелча. Причината е в личната ни неинформираност относно подпомагащата този фестивал фирма – Оптикс АД, чието производство включва авторитарни и милитаристки продукти и подпомага военни, полицейски, ловни и охранителни дейности със своите изделия.
Нашите индивидуални виждания, както и идеите, които се опитваме да разпространяваме под музикална форма са несъвместими с участие на фестивал, поддържан от и рекламиращ този тип индустрия.
Желанието ни да участваме и присъстваме на фестивала бе повече от голямо, но не гледаме с добро око на разрушаването на природата, изтребването на животните, както и отнемането и ограничаването на човешките права. Не подкрепяме несправедливостта, мъката и болката зад тях.
Незаинтересоваността е въже на шията на всеки един от нас…." – се посочва в текста, публикуван във фейсбук-страницата на Феста. Това е първият случай, в който група отказва да участва в събитието заради спонсора му.