Начало Бизнес „Асарел-Медет” АД чества своя празник със самочувствие на лидер в рудодобива

„Асарел-Медет” АД чества своя празник със самочувствие на лидер в рудодобива

СПОДЕЛИ

„Асарел-Медет” е компанията, която първа внедри системата за интегрирано управление по международните стандарти за безопасност на труда, опазване на околната среда и качество. Предприятието не спира да инвестира в човешкия капитал, за да направи миньорския труд безопасен и привлекателен. Освен това е пример за социален диалог и социално отговорно поведение” – това заяви министърът на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов в обръщение към екипа на „Асарел-Медет” АД. Той присъства на Деня на миньора – професионалния и фирмен празник, който дружеството чества днес в Панагюрски колонии.

В своето обръщение заместник-министърът на икономиката, енергегикага и туризма г-жа Евгения Харитонова подчерта социално отговорната и екологосъобразна политика на дружеството. В заключение тя пожела на празнуващите да бъдат закриляни от своя покровител Свети Иван Рилски и емоционално заяви, че със своя труд и успехи миньорите се явяват своеобразни закрилници на България.

Сред гостите на тържеството бяха още народните представители Гинче Караминова, Ангел Даскалов, Иван Иванов, областният управител нна Пазарджишка област д-р Дончо Баксанов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, председателят на общинския съвет в Панагюрище г-жа Веселина Зумпалова-Ралчева, ръководители на държавни институции, лидери на миньорските синдикати и мениджъри на фирми-партньори на дружеството.

В поздравлението си изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков  подчерта, че и през миналата година компанията е затвърдила позициите си на лидер в българския рудодобив. Екипът  посреща Деня на миньора  с удовлетворение от изпълнената производствена програма. Добитата и преработена медна руда за 2011 година е над 13,5 млн. тона, а от началото на настоящата година до края на месец юли близо 8 млн. тона. „Гордеем се, че за втори път, след 2007 година, компанията ни бе обявена за „Инвеститор на годината” от Българската агенция за инвестиции, като този път получихме отличието „Зелена инвестиция”. Причината са мащабните проекти за 150 милиона лева, които въведохме в експлоатация през 2011 година и те вече доказаха своята екологичност и рентабилност. Това са новата Циклично-поточна технология за транспорт на откривка с капацитет от 5000 тона на час и най-модерната в Европа Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води.  През тази година успешно изпълнихме и поредния си европейски проект – двегодишен проект за нов етап на технологична модернизация по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Реализацията му възлиза общо на 16, 7 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ е около 3 милиона и 353 хиляди лева. Наскоро дружеството ни бе класирано на първо място и в Националната кампания „Зелена България” в категорията „Зелен бизнес”, което е ново потвърждение за девиза ни „От природата за хората, от хората за природата”, подчерта в обръщението си изпълнителният директор.

Той акцентира и върху мащабната и многопосочна дарителска дейност на компанията в подкрепа на Община Панагюрище. Това е причината „Асарел-Медет” АД да получи наградата за социално-отговорна кампания на предприятие от бранша по време на Националното честване на Деня на миньора в Раднево на 18 август тази година. „Каузата на Панагюрище винаги е била кауза на „Асарел-Медет”. Доказателство за това са оказваната подкрепа и инвестициите, които дружеството и неговите акционери правят, за да може нашият роден край да става все по-приветлив и проспериращ. За тази година аз ще откроя само два особено значими проекта. Първият е изграждането на СПА-център, 25-метров закрит плувен басейн, спортна площадка и конферентни зали. Вторият е връщането на Панагюрското златно съкровище в Панагюрище и експонирането му в един уникален комплекс, изграден с дарение от „Асарел-Медет” АД и неговите акционери. С този проект не само дадохме ново самочувствие на нашите съграждани, не само сбъднахме една дългогодишна панагюрска мечта. След този проект Панагюрище вече не е същото, а пред туризма в региона се разкриват нови хоризонти. Градът ни вече може гордо да стъпи не само на българската, но и на европейската туристическа карта, а от всички нас зависи как ще развиваме този потенциал занапред”, заяви  още изпълнителният директор на дружеството.

Д-р инж. Лъчезар Цоцорков благодари на целия екип за постигнатите резултати и специално поздрави  165-те работници, специалисти и мениджъри, които бяха наградени в навечерието на празника професионални постижения и дългогодишен трудов стаж.

Тържеството започна с молебен за здраве и благополучие, който бе отслужен в параклиса „Свети Иван Рилски” от архиерейския наместник протойерей Атанас Манолов.  Асарелци, техните семейства, ветераните от компанията, хиляди жители и гости на Панагюрище и Панагюрски колонии заедно се насладиха на  фолклорната магия на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик” и малките танцьори от формация „Тангра” към читалище „Искра” в село Попинци, вечните хитове на Васил Найденов и таланта на Мария Илиева и балет „Арабеск”. За доброто настроение на празнуващите се погрижиха и обичаните актьори Венци Мартинов и Албена Михова.

По традиция се изви и дълго празнично хоро, което бе водено от изпълнителния директор на „Асдарел-Медет” и от фирмения знаменосец Спас Йончев, който има над 40 години непрекъснат трудов стаж като механошлосер в „Асарел-Медет” и „Асарел-Транс”.