Начало Култура Триумф на самодейците ни с премиерата на „Мъжемразка“ пред рекордна публика (ВИДЕО)

Триумф на самодейците ни с премиерата на „Мъжемразка“ пред рекордна публика (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

Благотворителната инициатива на “Лайънс клуб”-Панагюрище, съвместно с НЧ “Виделина-1865”, събра над 5000 лв. за нова завеса на Читалището

Приятен подарък, изпълнен с много смях и емоции поднесоха на своите съграждани и на гостите на града самодейците от театралната трупа към НЧ „Виделина-1865“- Панагюрище.

Любителите-актьори представиха най-новата си постановка “Мъжемразка” – комедия в четири действия от Ст. Л. Костов.

Премиерата на спектакъла се състоя на 21 юни в голяма зала на читалището, която бе препълнена до краен предел.

“Мъжемразка” е първата пиеса на известния български драматург Ст. Л. Костов, която се появява пред столична публика през 1914 г., но тя е особено актуална днес в епохата на унисекса, защото дава възможност да погледнем по нов начин на феминисткото движение, на вечната борба за надмощие между мъжете и жените, успява дълбоко и тънко да проникне в народопсихологията на народа ни и да съвмести смешното и тъжното в характера на българина. Поставяйки днес тази позабравена пиеса, желанието на режисьорката и на актьорите от трупата е да създадат една жизнена, весела комедия, която да кара хората да се усмихват, да се смеят или надсмиват, намирайки в героите по нещо от себе си.

Пиесата на Ст. Л. Костов  „Мъжемразка“ е поставена в Панагюрище от дългогодишния театрал Дочка Кацарева. В образите на героите се превъплътиха Стефан Рапонджиев, Мирослав Цветков, Милен Мулешков, Иван Кузманов, Стоян Цацов, Магдалена Джолова, Юлия Богоева, Нина Истревска, Донна Елшишка, Нина Кехайова и Гергана Томова – хора с различни професии и образование, но събрани от любовта към театралното изкуство, ентусиазма и желанието за творческа изява. Както винаги, те играха блестящо и на висота, разсмиваха публиката до сълзи, играта им бе естествена и непринудена.

Музикалното оформление беше дело на Марин Карамаринов и Юлия Богоева, а декорите на Ирина Пелтекова.

Културното събитие е съвместна инициатива на “Лайънс клуб”-Панагюрище и НЧ “Виделина-1865”,Панагюрище, като първото представление имаше за цел набиране на средства за закупуването на завеса за сцената на читалището. Билетите струваха 10 лева.

След края на спектакъла председателят на Читалището – Спаска Тасева, обяви, че събраната сума до този момент е 5360 лева и благодари на всички сърцати хора, допринесли за този резултат.

В знак на признателност г-жа Тасева връчи на д-р Николай Николов – президент на Лайънс клуб – Панагюрище и на д-р Катя Симеонова – пастпрезидент почетна грамота и статуетка.

Поради големия зрителски интерес към „Мъжемразка“, комедията ще бъде представена на 23 и 25 юни.

СНИМКИ ОТ СПЕКТАКЪЛА

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР