Начало Развлечение Гарчо от Бъта пусна вода без уран и Урангутан, показва творчеството си...

Гарчо от Бъта пусна вода без уран и Урангутан, показва творчеството си и пред панагюрци

СПОДЕЛИ
Вода без уран тече от кладенци в панагюрското село Бъта, ако се вярва на надписите по тях. Над чучура на селска чешма пък освен този има и друг текст, който информира: „Без Урангутан“.

Хората, които поназнайват за селото, разпознават в тези шегички характерния стил на местния зевзек Йордан Калагларски, по-известен като Гарчо. Този път той се вдъхновил, след като за месец въпросната чешма била спряна от властите заради съмнения за опасни бактерии, а после пак я пуснали. За да укроти духовете на съмнението, Гарчо се включил с информационните съобщения над двата чучура.

Друга негова приумица е Автокъща „Баба Лула“. „Бизнесът“ е само под формата на рисунки по дувара на възрастна бътовка със същото име. Леките коли са ретро, шарени и весели като човека, който ги е сътворил, а той от време на време обновява марките им, но иначе оставя в оригиналния вид, казват негови съселяни. Едното возило очевидно е служебно – на „Уни Хоспитал“. Но не е линейка.


След последните президентски избори в САЩ любим герой на Гарчо е Доналд Тръмп. Щатският държавен глава от Бъта е кукла, нагиздена в народна носия и нагласена да свири на гъдулка. Като го хване музата (ако изобщо някога го е оставяла), Йордан се дегизира като невеста и пристава на Тръмп. Булката обаче май бързо се е разочаровала от жениха, защото на видно място в селото се появи и надпис „От Trump, та на глог“.

Сключването на междуконтиненталния брак е цял спектакъл. Виждали са го не само местните но и панагюрци. Неповторимият зевзек вече прави турнета – яхва колелото, на което е качил реквизита, и отива в квартал „Оптикоелектрон“. На прибиране от работа народът получава ценен бонус – глътка хумор и настроение за цяла вечер.

Аз съм си такъв – най обичам да разсмивам хората, непринудено казва Гарчо. А публиката му го обича защото винаги намира начин да е актуален и оригинален. Я ще изправи на опасно кръстовище пътен знак със собствения си образ и текст „Стоп! На болките в кръста“, я ще монтира статична камера за засичане на високи скорости, а на триножника  ще върже синджир и ще окачи гърне с боб да ври над стъкнатия отдолу огън. Или ще разнася щъркел с кукличка в човката – за насърчаване на раждаемостта. Всеки си го „таксува“ както намери, в свой стил коментира бътовецът.


И отваря торбата с лакърдиите: „Лани си правих операция на апендикса, а комшията по легло ми взе конците. Щял да ги дава на жена си да прави мартеници. Какво ли няма по тоя свят! Пък оня ден тръгнах да си купувам „Пазарджишка Марица“, ама продавачката каза, че свършила, останали само „Тополница“ и „Луда Яна“. А, така и така сте се обадили, да ви кажа, че продавам ФейсБукови дърва. За контакти с мен пратете селфи“.
Пазарджишка Марица