Начало Общество Трус от 6,5 по Рихтер с епицентър Егейско море разлюля и Панагюрище

Трус от 6,5 по Рихтер с епицентър Егейско море разлюля и Панагюрище

СПОДЕЛИ

Image_2265170_126

Силен трус преди около два часа беше усетен в цялата страна. За момента няма данни за пострадали. Епицентърът на земетресението е извън територията на България, на остров Самотраки, Егейско море, съобщават информационните сайтове.

Според Европейския сеизмологичен средиземноморски център в 12.25 часа българско време е имало трус с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер с епицентър в Егейско море. В 12.34 часа отново е имало трус в Егейско море с магнитуд 5.

В 12.42 часа е имало нов трус магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

Засега се съобщава, че трусът е бил усетен още в Сливен, Видин, Пловдив, Ямбол. Трусът предизвика проблеми с мобилните комуникации.  Проверява се за материални щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали.

Дежурните сеизмолози от БАН, цитирани от БНТ, определят труса като много силен и е нормално вторичните трусове да продължават. Някои от тях са със сила до 4,5 по скалата на Рихтер. В Югозападна България трусът е усетен със сила 5 по скалата на Рихтер.

Главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“, е съобщил, че има незначителни данни за материални щети. В Кърджали има информация за паднал комин, от който е пострадала и кола, напукана стена в жилищен блок и повреден покрив на изоставена къща.

Трусът е бил усетен силно на гръцките острови Лимнос и Самотраки и в град Солун, предаде Франс прес. Кратковременно люлеене е усетено и по западното турско крайбрежие.Земетресението е усетено и в Букурещ.

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна, е казал проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР.

Земетресението е било усетено и в Южна Сърбия, съобщи РТС. Земята се е разлюляла в Ниш, Враня, Лесковац, Пирот. Засега няма данни за жертви или материални щети.