Начало Общество Цар Борис III благословил жп линията до Панагюрище

Цар Борис III благословил жп линията до Панагюрище

СПОДЕЛИ
640_38502
Изложба, посветена на 10 години от възстановяването на пътническото движение на влаковете по железопътна линия Пловдив-Панагюрище, се откри днес в камерната зала на театър дом-паметник Панагюрище.
Железницата към средногорския град има необичайна история.
Идеята да бъде построена датира от далечната 1895 г. Доказателството е картата на Княжество България, издадена от инж. Петко Николов. Замисълът е линията да се движи от Пазарджик до Панагюрище с малък завой на североизток към Черногорово, откъдето се прави отклонение към Пловдив. През годините идеята откъде да минава трасето претърпява много вариации, за да се стигне до 1921 г., когато местното население се обръща към министър-председателя Александър Стамболийски. Отговорът последвал още същата година и на 27 октомври е дадено разрешение с указ на цар Борис III. Историческите събития през периода спират строежа и в крайна сметка 12 години по-късно – през 1933 г., линията е открита. Ускорява го избирането на панагюреца Стоян Костурков за министър на железниците, пощите и телеграфите. Открита е в края на годината от царя и министър Костурков.

През декември 2002 г. линията бе закрита за пътнически превози, но инициативен комитет за запазването  все пак успява да предизвика политиците и в края на 2006 г. пътническият трафик е възстановен.

Пазарджишка Марица