Начало Общество Църквата в село Оборище отбелязва храмовия си празник

Църквата в село Оборище отбелязва храмовия си празник

СПОДЕЛИ

Днес е Преображение Господне – на този ден според Светото писание Исус Христос укрепява вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. Той се явява в небесната слава пред трима от тях – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания на Преображение се обръща времето: водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане и лятото се пречупва – времето напомня вече за есента.

Днес храмовия си празник отбелязва църквата "Свето Преображение Господне" в село Оборище. В момента там вече е започнала празничната служба.