Начало Коментари Царски: Бях неправомерно декласиран от състезанието, с което ми беше отнето и...

Царски: Бях неправомерно декласиран от състезанието, с което ми беше отнето и първото място на ,,Шипка-Дамасцена 2017″

СПОДЕЛИ
Снимка: Autotzar Rally Team

Автомобилният ас Илия Царски направи изявление в официалната си страница във фейсбук, относно планинския шампионат „Шипка Дамасцена“, който се състоя от 21 до 23 юли.

Ето и пълния текст:

Здравейте на всички!

Правя това обръщение не само към моите приятели и фенове, а и към всички привърженици на автомобилния спорт. 

Дадох живота си за автомобилният спорт! Десетки години всеотдайност към любимия ни спорт и изграждане на спортна кариера на ниво 18 шампионски титли. Относно състезанието този уикенд да внеса яснота.

Бях неправомерно декласиран от състезанието, с което ми беше отнето и първото място от Планинско „Шипка-Дамасцена 2017”, което ме лишава и от възможността да се боря за шампионската титла.

При стартирането ми във 2-ри манш на състезанието, по трасето беше даден жълт флаг- предупреждение за аварирал автомобил, който флаг значи, че е възможно преминаването ми през останалата част на трасето с повишено внимание, както е по правилник. Завърших успешно манша, след което разбрах, че директорът на състезанието е взел решение за рестарт на 2-ри манш за мен и колегата Пламен Камбуров, което е абсолютно недопустимо и не е по правилник, тъй като имам завършен втори манш при жълт флаг, което е в абсолютните норми и трябва да имам нормално отчетено време.

Върнах се до старта, придружен с пилотен автомобил, а бях обвинен, че съм напуснал самостоятелно зоната след финала.
Времето, което ми беше дадено за подготовка за старта, беше крайно недостатъчно, тъй като освен гориво, механиците трябваше да прегледат и ходовата част на автомобила, защото при спускането към старта автомобилът тресеше. Оказа се, че тресе от набити множество камъни в гумите, което се е случило в следствие на това, че в парка, където спираха автомобилите след финала мястото, не е почистено. Поради тази причина ми трябваше време и за почистването на гумите от камъните, тъй като не разполагах с други. 

Съобразих се със неправомерното решение на директора, но той не се съобрази с времето, което подсигурява безопасността за мен и всички фенове на трасето. 

Декласираха ме, защото времето, което ми беше дадено за обсужването на автомобила, не ми стигна. Съжалявам, но не бих рискувал моя живот, нито живота на феновете на трасето. Автомобилът на първо място трябва да бъде технически изправен. 

Същият Николай Мончев има горчив спомен от пострадали и загинали фенове преди години на същото трасе.
Също така на това трасе преди време се запали и автомобилът ми Ford Escord WRC, който изгоря до основи, докато дойде пожарна, която не беше на мястото си, поради небрежност пак от страна на организаторите, в чийто екип беше и Николай Мончев.

Благодаря само на Господ, че излязох невредим. 
Исках да напавим едно перфектно състезание този уикенд, на равни условия с моите колеги, които са абсолютни топ пилоти, за което говорят времената и за мен е удоволствие да се състезавам с тях. Хронометрите отчетоха времена, които бяха супер близки и се заформи прекрасно състезание. Да, но НЕ.
Сезирах по случая да се произнесе Спортният Трибунал. 
Остава ни да почакаме и да уточним казуса. 
Вече започнахме подготовака за следващото състезание ,,Планинско Осогово 2017”.

Поздрави! 
Илия Царски 

1 КОМЕНТАР

  1. Г-н Царски,не заблуждавайте !!!! Рестарта за 2 манш ви беше предложен от Директора на състезанието ако вие със Камбуров ЖЕЛАЕТЕ . Тъй като времената ви бяха по лоши от 1 манш Вие поискахте рестарт . След което вие разбрахте , че имате 5 минути за доливане на гориво отпред в предстартово зона . Вие отидохте в боксовете си за доливане на гориво -но не и за смяна на гуми !!!!!! Това всичко беше видяно и заснето от спортните наблюдатели. А след това нецензурните обиди няма да ги коментирам !!!!!




    0



    0