Начало Без категория Tурнирът „Орчо Войвода“ събра в Панагюрище елита на българското самбо

Tурнирът „Орчо Войвода“ събра в Панагюрище елита на българското самбо

СПОДЕЛИ

На 16 и 17 ноември в зала „Арена Асарел“ се проведе турнирът „Орчо Войвода“. Събитието събра в града ни елита на българското самбо от близкото минало – най-успешните ни състезатели от началото на самбото в България до 90-те години, завоювали световна слава за страната ни. Първият ден на турнира – 16 ноември, съвпадна и с 80 годишнината от основаването на спорта самбо в световен мащаб и занапред ще се чества като ден на самбото.

Първите световни и европейски шампиони и почти всички медалисти от световни и европейски първенства през годините се събраха в Панагюрище, като идеята е на двукратния носител на световната купа и заслужил майстор на спорта по самбо Димитър Димитров. Сред гостите на събитието бяха първият световен шампион по самбо Георги Цветков и последният ни световен шампион Борис Борисов.  Панагюрските домакини на събитието бяха световният и европейски шампион Иван Нетов, първият български европейски шампион по самбо и основоположник  на самбото в Панагюрище Иван Докторов, двукратният европейски шампион Николай Гушмаков, многократният шампион на България Добрин Дачкинов  и др. Това е първата такава среща,като идеята е тя да се превърне в традиция.

Паралелно с това, спортната проява стана повод среща да си дадат и най-изявените панагюрски самбисти през последните десетилетия – Иван Нетов, Никола Врагов, Кръстьо Нешев, Марин Вулев, Георги Шишков, Николай Гушмаков, Александър Фръгов, Николай Господинов,Стойко Гашуров, Пенко Нонов,  Цветан Стойковски и др., както и състезаващите се в момента шампиони Мария Оряшкова, Иван Хърков, Йоана Добрева и други млади надежди.