Начало Любопитно Учени: спрете да ядете захар

Учени: спрете да ядете захар

СПОДЕЛИ
шоколада

Съдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на живота и предизвикват десетки труднолечими заболявания, съобщи Лайф.

Австралийски ученидиетолози и медици смятат, че захарта може да се превърне в основен проблем за човешкото здраве, изпреварвайки канцерогените и солта. Намалената консумация на съдържащи захар продукти ще позволи не само да се стопят излишните килограми, но и ще подобри значително здравето – в повечето случаи отказът от захарта води и до отказ от вредните за здравето подсладители. Консумацията на захар е сравнена с употребата на големи дози токсични вещества, които незабележимо влошават здравето.

д
Thinkstock/Getty Images

Учените са на мнение, че до 35 процента от ежедневния прием на калории човек може да получи от вредни за здравето продукти, голяма част от които може да са с изкуствен произход. В рисковата група попадат безалкохолните газирани напитки, шоколадътйогурти и сладкиши, в чието производство все по-често се използват заместители на естествени продукти.

Как захарта унищожава нашето тяло?

Лекари и диетолози посочват, че захарта е девет пъти по-пристрастяваща от кокаина, променя настроението и носи усещане за наслада. Желанието за още и още е по-силно дори от това на наркозависимите.

Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

Захарта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Свръхконсумацията на добавена захар повишава риска от смъртност при хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен това захарта съдържа съединението глюкоза-6-фосфат (G6P), който има пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва ефективно кръвта.

калории
ThinkStock/Getty Images

Захарта влияе негативно на имунната система

Според редица изследвания захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.