Начало Общество Ученици гостуваха в панагюрската болница на 1 юни

Ученици гостуваха в панагюрската болница на 1 юни

СПОДЕЛИ

Гимназисти от СОУ „Нешо Бончев” гостуваха на МБАЛ „Събо Николов”, Панагюрище, на 1 юни – Ден на детето. Екипът на управителя д-р Мая Влайкова покани децата като свои специални гости не само за да ги почерпи, но и да им покаже болницата „отвътре”. Младите хора, които трябваше да дойдат в болницата твърде рано за един празничен ден, около 8,30 часа, не отказаха да се присъединят и към символичния протест на панагюрската болница срещу проявите на агресия към лекарите и медицинските специалисти и също си закачиха лентичките „Ние протестираме”. Направи го и преподавателят по биология, т-жа Батева, която придружи своите ученици в посещението им в болницата в празничния ден.

Най-напред младежите разгледаха базата на Спешна помощ, където ги посрещна дежурния екип на д-р Машонова, надникнаха и в линейката, за радост непозната за тях досега „отвътре”, запознаха се със системата на тел. 112 и т.н.

В Диагностично-консултативния блок на болницата учениците бяха посрещнати от сестра Мария Сариева, която им обясни какви манипулации и изследвания се изпълняват тук и дори направи на едната от седмокласничките проверка на дишането.

Във Вътрешно отделение големите влязоха в ролята на асистенти при визитацията на дежурния лекар д-р Проданов със съдействието на пациенти от отделението. По-малките – седмокласниците пък, облякоха бели престилки, шапки, ръкавици и т.н., за да надникнат, макар и отдалече, в стаята с трите бодри пеленачета в Детско отделение, родени преди броени часове.

В разговора в кабинета на управителя д-р Мая Влайкова участваха и главната сестра Соня Ильова и др. специалисти, а младите хора зададоха въпроси, свързани с професиите лекар, медицинска сестра, рехабилитатор и т.н. Оказа се, че приелите поканата за това посещение ученици проявяват сериозен интерес към медицината и свързват бъдещето си с нея. Младият лекар, д-р Проданов обаче сериозно ги предупреди, че … трябва доста да се учи.