Начало Общество Ученици от „Нешо Бончев“ посетиха изложба, посветена на 60-годишния юбилей на CERN

Ученици от „Нешо Бончев“ посетиха изложба, посветена на 60-годишния юбилей на CERN

СПОДЕЛИ

На 13.10.2014г. ученици от 9,8 и 11 класове на СОУ Нешо Бончев“ гр.Панагюрище със своите учители Радка Семова и Теменужка Хаинова посетиха изложба, посветена на 60-годишния юбилей на CERN и по случай 15-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията.
Министерството на образованието и науката и Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ организират с любезното съдействие на националния музей „Земята и хората“ и София Тех Парк изложба, посветена на миналото, настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.
Гости на откриването бяха Генералният директор на CERN проф. Ролф Хойер, министърът на образованието и науката доц. Р. Коларова и Ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски“ проф. Иван Илчев. От 12 часа в Хотел „Хилтън“ ще се проведе пресконференция.
В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 30 октомври, от 10 до 17 часа всеки ден, са включени ежедневни лекции (от 11:00 и 15:00) по актуални теми от разностранната изследователска дейност на CERN в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения, а също така и прожекции на филмите „4% Вселена“ и „Ловци на тъмна материя“.
Чрез интересни интерактивни игри бончевци се докоснаха до проектът LHC (Големият адронен колайдер),който направи CERN световен лидер в областта на физиката на елементарните частици. Първата фаза на експериментите на колайдера беше увенчана с откриването през м. юли 2012 г. на предсказания преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на фундаменталните взаимодействия.
Заинтригувани панагюрските ученици с интерес ще очакват втората фаза на експериментите, които може би ще повдигнат завесата над непознатите ни досега 96% от заобикалящата ни Вселена.