Начало Общество Ученици от София и Панагюрище станаха част от проекта „Правата на децата...

Ученици от София и Панагюрище станаха част от проекта „Правата на децата и съда“

СПОДЕЛИ

Децата се включиха в създаването на играта „Стори лаб“

Интервю на Ирина Недева с Джулия Тодорова и Миглена Балджиева, БНР

Как цял училищен клас стана част от проекта „Правата на децата и съда“ и как децата са участвали в създаването на онлайн игра, наречена „Стори лаб“, разказва ефира на „Хоризонт“ Джулия Тодорова, която е ръководител на проекта и координатор „Детско и младежко участие“ в Националната мрежа на децата:
Проектът започна през 2015-а година, като в него си партнират шест европейски страни. Финансиран е от Европейската комисия. В България работихме с две училища – едното е в София, 26-о училище „Йордан Йовков“, а другото училище е в Панагюрище и се казва „Нешо Бончев“. Децата бяха в 8-и клас, когато започнаха участието си в проекта. Целта на проекта е да повиши разбирането на децата и младите хора за правата, които имат, с фокус върху правата им в правосъдната система. Имаше две основни задачи по проекта. Едната е децата да се срещнат с различни експерти – имаха посещение в съда, където участваха в симулация на съдебен процес, влязоха в ролята на съдии, прокурори, подсъдими, вещи лица, свидетели и така повече успяха да разберат за правосъдието. А вторият акцент е разработването на играта „Стори лаб“, чрез която всъщност младите хора ще могат да научават повече за правата си. Децата от двата класа участваха с идеи и с коментари върху развитието на историите.

Темата коментира и адвокат Миглена Балджиева, която има сериозен опит в сферата на защитата на детските права. Тя е част от инициативата „Пътуващи семинари за съдии и социални работници“, която осъществява съвместно с един от най-авторитетните съдии от Семейния съд в Лондон Ник Крайтън. Като подчерта значимостта на въпроса за правата на децата и отговорностите на възрастните, адвокат Балджиева посочи:
Това, което е специфично за този проект, за който говорим, е участието на децата в различни съдебни производства – било то наказателни или граждански и техните права в тези производства.

По отношение на играта „Стори лаб“, която продължава да се развива, Балджиева обясни:
Играта предоставя информация на децата и прави разлика между различните производства, в които те могат да бъдат въвлечени и ще обясня защо. Играта всъщност включва 20 различни истории, всяка от тези истории има една обща част, в която е описан определен проблем. Например, родителите на Мария и Иван се развеждат, майката иска децата да останат при нея, тъй като бащата не може да се грижи за тях, но същото иска и бащата, тъй като той не работи, няма доходи и не може да им плаща издръжка. Оттук нататък авторите разиграват във всяка една история възможни хипотези на развитие на тази история. В примера, който дадох, например, първи вариант – родителите се свързват с адвокат и се опитват да се споразумеят или втори вариант – родителите водят ожесточена война и се обръщат към съда, за да вземе той решение, и вариант трети – родителите стигат до съда, но той ги насочва към медиатор, с помощта на който те постигат споразумение.
Всъщност моята роля в този проект беше да консултирам всяка една история поотделно в нейната обща част и възможните развития от гледна точка на българското законодателство, практиката на съдилищата и институционалната рамка такава, каквато тя е в България.
Според неофициална информация децата, които са въвлечени в граждански производства у нас, са не по-малко от 10 000 годишно, посочи още адвокат Балджиева. Скоро след като играта „Стори лаб“ бъде доразвита, тя ще бъде достъпна като приложение и онлайн чрез сайт, за да бъде полезна на много повече деца, допълни Джулия Тодорова.