Начало Общество Учениците се връщат в клас от 8 ноември?

Учениците се връщат в клас от 8 ноември?

СПОДЕЛИ

Връщането на учениците може да се отложи за по-следващата седмица, а не за началото на следващата, каквито намерения бяха заявени от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Това стана ясно от отговор на образователния министър акад. Николай Денков в интервю за България on air. Дата зависи от доставката на бързите тестове за COVID-19, които ще правят децата безплатно два пъти седмично, ако не са преболедували и не са ваксинирани, което трябва да удостоверят със съответния документ.

„Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун“, казва Денков.

Тази седмица МОН обяви поръчка за закупуването на 400 000 теста, които трябва да стигнат за месец. За целта бяха отпуснати 13 млн. лева.

Планът на властите е ако методът проработи, постепенно да бъдат върнати в клас и учениците от по-горните класове в тъмночервените по заболеваемост общини.

Тестовете ще са щадящи – на база слюнка или с тампон, с който се взема проба от устата.

Ако родителите не искат децата им да се тестват, те ще продължат да учат онлайн от вкъщи.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви пред БНР, че на заседание на Отрасловия съвет в МОН са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1. до 4. клас в училище.

„Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли“. – поясняват от министерството.

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително, така че родителите да имат готовност, уверяват от МОН.

Учителите също ще се тестват безплатно.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.