Начало Общество Учители от СОУ „Нешо Бончев“ с участие в научна конференция „Образование 2014...

Учители от СОУ „Нешо Бончев“ с участие в научна конференция „Образование 2014 г.“

193
0
СПОДЕЛИ

Преподаватели от СОУ „Нешо Бончев” са взели участие в двудневната научна конференция „Образование 2014 г.”, организирана от Фондация „Заедно в час“ с подкрепата на Европейската комисия, Световната банка и списание „Форбс – България“. Това са директорката на училището – Веска Барова, двете учителки работещи по Програма „Заедно в час” в СОУ „Нешо Бончев“ – Катя Гогова и Петя Желева и учителката по английски език – Анна Стайкова.

DSC_1605

Научният форум се е състоял в София на 14 и 15 ноември, в хотел „Балкан”.

Сред присъствалите преподаватели от различни страни са били и бившият заместник министър на Полша, образователния директор на Teach For America, както и кметът на София – Йорданка Фандъкова, сегашният заместник – министър на образованието Ваня Кастрева, ексзаместник- министърът Милена Дамянова, депутатът от Европейския парламент- Ева Паунова, експерти от Световната банка и Представителството на Европейската комисия, чието присъствие е създало чувство за увереност в успеха на предстоящите промени в българското образование, сподели директорката на Панагюрската гимназия Веска Барова пред ПИА.

По нейните думи доста са били основните въпроси, разисквани на двудневната конференция „Образование 2014 г.“, а именно:

  • Как един учител може да стане максимално ефективен в класната стая?
  • Как Полша драстично повиши функционалната грамотност на учениците за десет години? /доп. инф.: изследването PISA показва, че нашите деца продължават да бъдат в края на тази класация/
  • Как един директор може да промени облика на своето училище и да подкрепи учителите така, че всички ученици в него да развиват потенциала си?
  • Как по-успешно да се въвеждат младите учители в професията?
  • Какво може всеки от нас да направи през следващата година, за да може всяко дете да има равен достъп до качествено образование?

В конференцията е бил споделен опитът на Полша, Великобритания, САЩ и Естония в постигането на голямата цел – качествено образование за всеки. В организирани и неформални срещи се обмениха информация и опит за успешни училищни практики.

Благодарение на симултанния превод всички участници са имали възможност да зададат своите въпроси и получат отговор от присъстващите експерти.

Збигнев Марчиняк – бивш заместник министър на Полша, е проследил стъпките на образователната реформа в страната си. В срещите с участниците са били обсъдени последиците от тях, сравнявайки социално-икономическите условия в двете страни.

Стивън Фар – образователен директор на Teach For America, е показал модела, по който се откриват, формират и еволюират учителите, вдъхновители на промяна и реализиращи принципа „Преподавай като лидер“.

Как едно училище става отличник, как да му повярват родителите и как то да доведе до промяна на общността, е разкрил пред участниците в конференцията Ед Вайнкър, директор в малко и успешно училище в Обединеното кралство.

Професор Ив Айзеншмидт от Естония е запознала присъстващите с опита на страната си в менторството на младите и неопитните учители.

Специализиралите във Франция, Англия, Япония, САЩ Нели Колева – преподавател от „Заедно в час“ и доц. Жулиета Савова са споделили своя опит от работата си със студенти и ученици зад граница.

По информация на: Веска Барова – Директор на СОУ „Нешо Бончев”