Начало Общество Учители от средни училища в Пазарджик возят с личните си автомобили ученици

Учители от средни училища в Пазарджик возят с личните си автомобили ученици

СПОДЕЛИ

Учители от средни училища в Пазарджик возят с личните си автомобили своите възпитаници до родните им места в региона, след като някои села останаха без автобуси от новата година.

“ Днес ще закарам учениците си до родните им села с личния си автомобил, защото не мога да ги оставя да мръзнат до 19,00 часа, когато е единственият им следобеден рейс по спирките.А утре, а после?! Някои вероятно ще спрат да ходят на училище, защото до селата им няма никакъв превоз. Във всяка нормална държава учениците пътуват безплатно. Тук такава привилегия нямат. Сега им отнемат възможността да идват на училище дори на свои разноски“, споделя в личния си профил в социалната мрежа учителка от местна гимназия.

Нейни колеги също са решили да направят благородния жест към възпитаниците си, за да не ги карат да студуват по спирките, докато мине някой да ги вземе. Проблемът е най-сериозен в село Боримечково, откъдето деца всеки ден пътуват до училището в село Калугерово, а то се намира на 15 километра и единственият обществен превоз бе спрян от 1 януари.

Кметът на селото Велин Георгиев поиска спешно решаване на проблема и в община Лесичово бе свикан кризисен щаб при кмета инж. Серьожа Лазаров, за да се обсъди тежката ситуация. Заради липсата на автобус децата са принудени да ходят пеш по 7 км от другото село-Лесичово, а сега в студените зимни дни е направо убийствено да вървиш на такова разстояние.

Не по-леко е положението и в селата Лозен, Ковачево, община Септември, Левски и Елшица, община Панагюрище, Тополи дол и други населени места.

Парадоксалното е, че при спрени автобуси от фирмата-превозвач продължавали да продават месечни карти за междуградските превози, учениците също са си закупили карти още м.г., без да са информирани, че от 1 януари рейсовете няма да се движат.