Начало Здраве Уникален медицински комплекс ще заработи в Панагюрище през 2016 година

Уникален медицински комплекс ще заработи в Панагюрище през 2016 година

СПОДЕЛИ

Уникален по рода си медицински център ще отвори врати в Панагюрище през 2016 година. Тогава се предвижда да приключи последният етап от реализирането на най-мащабния като частна инвестиция в здравеопазването проект на стойност близо 20 милиона лева.  Проектът бе представен подробно снощи, пред препълнената сесийна зала, в която бяха дошли лекари, медицински работници и много граждани, от координаторът му д-р Борислав Ацев. Бъдещият медицински център ще бъде създаден по линия на публично – частното партньорство, като предстои да бъде създадено търговско дружество, в което с 50% парична вноска ще участва „Бизнес Устойчиво Развитие 06“ ЕООД  с управител Лъчезар Цоцорков. Участието на общината ще е с 35% апорт на земя, а с по 5% участие в дружеството ще са "Асарел-Медет" АД, лекарите-автори на проекта и медиците от МБАЛ"С.Николов", ДКЦ и общопрактикуващи лекари. В случай, че заявеното дялово участие от лекарите бъде различно от предложеното по-горе, желанието им ще бъде удовлетворено за сметка на изменение на дяловото участие на „Бизнес Устойчиво Развитие 06“, стана ясно по време на срещата снощи.

Впечатляващият проект предвижда изграждането на нова сграда, близо до сега съществуващата на МБАЛ, в която ще се намира модерен онкологичен център, оборудван с нова, модерна апаратура, позволяваща не само ранната диагностика на онкологичните заболявания, а и старт на лечението дни след откриването на болестта. За целта комплексът ще разполага с два линейни ускорителя и уредба  за рентген терапия. Ще се прилагат иновативни методи за лечение, като основната идея е да бъде напълно завършен цикълът диагностика-лечение-физиотерапия-проследяване.  Освен отделенията по медицинска онкология и лъчелечение, се предвижда разкриването още на отделения по хемодиализа, инвазивна кардиология и специализирани хирургии – урологична, гръдна, ендокринологична; пластична хирургия.  В момента в Панагюрище и околните селища има 14 болни на хемодиализа. Представеният разчет  показва, че 3 апарата са достатъчни, за да покрият нуждите на тези пациенти. Има допълнителна възможност за включване на 2 до 4 пациента.  Предвижда се да бъдат привлечени водещи специалисти от страната и чужбина, но ще се разчита и на местните медицински кадри.Обезпечението на кадрите ще се осъществи чрез акредитацията  на МБАЛ като база за обучение към Медицински университет и разкриване на филиал към Медицински колеж Пловдив за рентгенови лаборанти.

Ползите за Панагюрище от този мащабен проект ще бъдат много и в различни направления. Най-важното за местните хора със сигурност ще е удобството и в пъти по-ниската цена за лечението.
Основните въпроси, които бяха коментирани по време на общественото обсъждане, бяха доколко е възможно да бъде спазен твърде краткият срок за реализация на проекта, ще бъдат ли осигурени достатъчно медицински кадри  и не е ли прекалено рискована такава голяма инвестиция, предвид кратките срокове. "Най-големият риск в случая е за този, който инвестира средствата" – бе мнението на председателя на общинския съвет Веселина Зумпалова – Ралчева, а д-р инж. Лъчезар Цоцорков бе категоричен, че "Панагюрище заслужава такъв риск.".
 
Сруктура на отделението по онкология