Начало Общество Условна присъда за бияча от Овчеполци

Условна присъда за бияча от Овчеполци

41
0
СПОДЕЛИ
Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви

Районен съд – Пазарджик осъди Ангел Калеев по одобрено споразумение между него и прокуратурата на 11 месеца лишаване от свобода, отложени за изпитателен срок от 3 години, съобщават от Българския  хелзинкски комитет. Обвинението срещу Калеев бе повдигнато за нападението над 17-годишния Митко Йонков от с. Овчеполци, Пазарджишко.

Йонков е от ромски произход и именно поради произхода си бе нападнат от Калеев, който засне побоя над него с телефон, след което разпространи записа в Интернет. Калеев напада Йонков, тъй като последният му казва, че той, ромът, е равен с него, българина. На записа, разпространен от множество медии, се вижда как Калеев многократно удря и унижава с обидни думи и действия Йонков. Нападателят също така „забранява“ на Митко Йонков да ходи в центъра на селото. По-късно същия ден, когато го вижда там, Калеев отново го напада заради неспазената „забрана“, преследва го чак до дома му и навлиза в двора, където роднина на Йонков предотвратява по-нататъшно насилие. На следващия ден извършителят оказва над пострадалия натиск да отрича пред пристигналите медии случилото се. Процесуалното представителство на Йонков бе поето от Българския хелзинкски комитет (БХК) непосредствено след нападението.

По време на самото съдебно заседание от 11.07.2016 г. Калеев се призна за виновен по повдигнатото му обвинение по два състава на Наказателния кодекс  – употреба на насилие поради етническата принадлежност на пострадалия Йонков и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди. На съда бе предложено споразумение. Това означава, че Калеев ще излежи ефективно присъдата само, ако извърши друго престъпление в рамките на 3-годишния изпитателен срок. Наред с това съдът възложи възпитателна работа спрямо условно осъдения Калеев на Наблюдателната комисия към Община Пазарджик.

В рамките на наказателното производство не бе допуснат за разглеждане гражданският иск на пострадалия против подсъдимия Калеев за обезщетение за претърпените в резултат на престъплението вреди. Районен съд – Пазарджик счете, че допускането на иска ще затрудни разглеждането на делото. БХК ще предяви този иск от името на Митко Йонков в отделно производство пред граждански съд.

„В България сме свикнали разследващите и прокуратурата да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива до такава степен, че самото внасяне на обвинителен акт за расистки мотивирани престъпления по настоящето дело е голям успех. В този смисъл постигнатото споразумение по настоящето дело е пробив и се надяваме разследващите и прокурорите в цялата страна да възприемат тази добра практика“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК.