Начало Бизнес Успешно приключи третото издание на програма BASE „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“...

Успешно приключи третото издание на програма BASE „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021 в Панагюрище

СПОДЕЛИ

На 01.12.2021 г. в община Панагюрище програма BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с „Асарел-Медет“,  Фондация “Америка за България”  и община Панагюрище официално закри своя трети сезон на академията за стартиращи предприемачи, в която през последните дванадесет седмици осемнадесет участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели български предприемачи как да построят основите на своя малък бизнес в България.

„Всички сте победители!“ –  с това послание официално беше закрито третото за Панагюрище издание по програмата „BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи“.

Десет участника защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева, Програмен Директор „Бизнес, предприемачество  и технологии“ , Фондация “Америка за България”, Георги Христов, производител, Бира „Айляк“ и Николай Минков, изпълнителен директор, „Индустриален клъстер Средногорие“.

„Асарел-Медет“АД подкрепи инициативата за развитие на местното предпримачество, като за трета година беше партньор на Клъстера при реализацията на проекта в Панагюрище и осигури средствата за наградния фонд.

На представянето на бизнес идеите присъстваха Десислава Чалъмова, Директор Бизнес развитие, „Индустриален клъстер Средногорие“, Бисерка Янева, Директор „Човешки ресурси“, „Асарел-Медет“ АД, представители от фондацията, гости, медии.

„Искам да благодаря на всички, които повярваха в тази идея! Убедена съм, че този, който успява, е този, който може да мечтае, да преследва мечтите си и да бъде неуморен в това“, сподели Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“ в минната компания.

Идеите на участниците се простираха от фотоателие „Портретница“, ателие за маникюр и медикюр „Анели Нейл Арт”, Кабинет за специализирана медицинска помощ ”Здравен център” ЕООД, Модни аксесоари Flower In Love Art, Работнилница „Вълшебство“-ръчно изработени продукти, Малка занаятчийска дърводелска работилница за изработка на бутикови кухненски дъски от масивна дървесина- Arbaliev Woodworking, през система „Виртуален пастир“, съвкупност от н-брой електронни устройства, прикрепени към врата на тревопасни селскостопански животни, ретранслаторното устройство и WEB приложение за управление на данните до „Услуги  в строителството“.

Макар всички бизнес идеи да имат своя потенциал за реализацията и успех, само четири бяха отличени.

Тази година първата награда от 4000 лева отиде при Петко Арбалиев (Facebook/Arbaliev Woodworking), когото журито оцени най-високо. Младият предприемач прави луксозни дъски за рязане и вече е продал над 30 от тях, но мечтае да разшири производството си.

Трите втори награди по 2000 лева този път получиха три амбициозни и талантливи дами от общината. Креативност и умения показа Паулина Алваджиева (Facebook/Paulina Stoyanova handmade), която в своята работилница „Вълшебство“ сътворява чудни легла за кучета, торби, раници, чанти и детски артикули.

Цвета Гагова шие модерни и уникални по рода си „инфинити“ шалове, като развива своята страница (Facebook/Flower in Love art), а наградата си ще вложи в нови машини.
Журито оцени и проекта на майсторката на фолклорни облекла и носии Неда Загорска (Facebook/Свободното време на мама Неда). Тя е дипломиран шивач и двете заедно с Паулина искат да наемат собствен цех, за да сбъднат още една своя голяма мечта.

Програма BASE освен че цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, също така се стреми да свързва хората с цел да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.