Начало Общество Утре връчват Дриновската стипендия

Утре връчват Дриновската стипендия

СПОДЕЛИ

За четвърта поредна година в Панагюрище ще бъде връчена Поименна студентска стипендия «Проф.Марин Дринов». Тържествената церемония ще се състои на 19 октомври 2012 година от 11:30 часа в къщата музей «Марин Дринов».

Тази година носителят на Дриновската стипендия е Екатерина Илиева Долджева – студент в Колумбия колидж – Чикаго, САЩ, специалност „Филмово изкуство и видео продукции“. Тя е носител на стипендията за втора поредна година, което е сигурно доказателство за нейния упорит труд, голям талант, себеотдаване и постоянство.

През 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин проф. Марин Дринов, чийто житейски път тръгва от Панагюрище, Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД учредяват на негово име студентска стипендия. Средствата са подсигурени от “Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на  млад, талантлив и  умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.  Първият български професор по история и член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.