Начало Култура В Баня ще почетат свети Илия с водосвет и курбан в местността...

В Баня ще почетат свети Илия с водосвет и курбан в местността „Венеца“

СПОДЕЛИ
На 20 юли, от 10.30 ч., в село Баня, в местността ”Венеца”, до вековния дъб и изсечения каменен кръст, ще се извърши водосвет за здраве в чест на светеца Илия и ще се раздаде курбан.
От незапомнени времена хората от с. Баня са организирали общоселски събори с курбан и водосвет на местността – „Венеца”, разказва културният деец Радка Мутева. Традицията беше забравена, но от 2017 г. се възстанови. Банци тачат, обичат и почитат своите традиции. А в местността някога излизали вярващи хора от селото на Илинден, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве под дъба. Този обред се е извършвал в горещниците и хората са ходели да празнуват облечени в носии от дебели вълнени платове.
Под дъба стари хора от селото разказват, че е имало издялан каменен кръст. Палели свещите във вид на кръст. Заклинателят на Оборищенци поп Груйо Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника „Илинден”. Това място се е смятало за свято и е едно от четирите свети места , които пазели село Баня от Злите сили, разказа още Мутева.