Начало Общество В Баня възраждат традицията

В Баня възраждат традицията

СПОДЕЛИ

баня

Село Баня, Панагюрско, има всички предпоставки да се превърне в прочута дестинация за спа туризъм. За да се случи това, обаче трябва да се изгради събирателен резервоар и водопровод на находище Баня. Дълги години инвестицията чака подходящия момент, за да се реализират амбициозните идеи на община Панагюрище. И той идва с пилотната програма на екоминистерството. Така в село Баня може да се възроди една традиция.

През годините топлите минерални извори в село Баня са ползвани за минерални бани, сградите на които са отнасяни от буйните прииждащи води на река Банска Луда Яна.

Последната общинска минерална баня, която е служила за балнеолечебница, е построена през далечната 1936 г. с дейното участие на местното население. През същата година са каптирани и 11-те бански минерални извора. Тогава общият дебит на каптирането е бил 19,5 литра в секунда. Водите от всичките 6 каптажа се отвеждат в общ тръбопровод, строен през 70-те години на миналия век. От тогава водопреносната система никога не е била основно ремонтирана. В резултат на корозията, предизвикана от агресивната спрямо стомани и цимент вода, тръбните връзки са се саморазпаднали. От друга страна, калциевите отлагания от преминаващата минерална вода са запушили наполовина тръбите, вследствие на което голяма част от минералната вода изтича безпрепятствено в реката. През 1986 г. е проектиран за изграждане събирателен резервоар на минералната вода за използване свободния капацитет и нощния дебит. С него би се дал стимул на туризма, но липсата на финансиране пречи на реализацията му. До преди около 30 години в Баня е имало почивни станции с общо 520 легла. В момента обаче състоянието на находището на минералната вода е незадоволително и има постоянен недостиг.

В община Панагюрище са постъпили 5 броя заявления за инвестиционно намерение, свързани с увеличаване на потреблението и водовземането на минерална вода чрез съществуващите съоръжения от находище Баня.

Те са свързани с разширяване и доизграждане на настоящата леглова база, проектиране и изграждане на къщи за гости и семейни хотели, както и на почивно селище с минерални басейни.

С проекта на стойност 286 160,57 лв. без ДДС ще се решат проблемите на общината в село Баня с изтичане на минералната вода и ще се създадат предпоставки за развитието на туризма. Половината от сумата се предоставя безвъзмездно от НДЕФ, а другата ще дойде от бюджета на община Панагюрище.

Инвестицията ще осигури ефективно и ефикасно използване на минералната вода. Тя ще стига безпроблемно до всеки от нейните ползватели – хотелите, спа центровете, балнеоложките комплекси и останалите потребители, които няма да изпитват нужда по време на пиковото използване на минералните води.

С ремонта на съществуващия водопровод ще се намалят и експлоатационните разходи, ще се увеличат приходите на общината и ще се съхранят водните ресурси.

Материалът е подготвен от в-к „Стандарт“

1 КОМЕНТАР

  1. Жизнено важна и крайно необходима дистинация.
    Ако този проект бъде реализиран, ще може да се каже, че наистина има светлина в екологичният тунел, светлина която ще освети една природна истина – туризмът, хранително вкусовата промишленост, водата, климата т.е. дейностите свързани преди всичко със съхраняването и разумното поддържане на жизненият фактор, може да се превърне в основа на икономическото израстване на общината. Този проект, обаче ще срещне определена съпротива от страна на икономическите интереси на онези които съхраняват промишлените отпадъци от миннодобивната дейност. Ако природните дадености на с. Баня не бяха в България, а в която и част на Европа, то би се превърнал в най-ценното богатство не само на Община Панагюрище, а на страната в която би могло да да бъде.




    0



    0