Начало Спорт В Бъта откриха първият турнир по джудо за деца до 12 години

В Бъта откриха първият турнир по джудо за деца до 12 години

65
0
СПОДЕЛИ

Участниците формираха дори категория …до 19 килограма

judo -turnir

Кметът на общината Никола Белишки и колегата му от село Бъта Георги Александров откриха официално първия детски турнир по джудо. Схватките се провеждат на сцената на читалище „Никола Вапцаров“, а в надпреварата се включиха близо 100 деца от 8 клуба. Имаше желание за участие дори от отбори от чужбина и в следващите издания може да помислим и за това, заяви основният организатор на турнира по джудо Костадин Топалов. В състезанието взеха участие деца от 5 до 12 годишна възраст, като участниците формираха дори категория …до 19 килограма.

Организаторите клуб „Топалов“ и кметство Бъта се бяха погрижили всеки участник да си замине с отличие и фланелка от турнира.

Джудо възниква на основата на бойното изкуство джуджуцу, едно от традиционните военни изкуства на Япония. Кано Джигоро, създателят на джудо, се е обучава в школи по джу-джицу („изкуство на гъвкавостта“) в продължение на много години, след което създава своя система, която нарича джу-до („път на гъвкавостта“).

Джудо е едно от първите съвременни (гендай будо) бойни изкуства и неговата философия и методи на обучение се превръщат в модел за по-късните бойни изкуства, развили се от традиционните форми (корю). Широкото разпространение на джудото в целия свят довежда и до появата на базирани на него нови форми, като самбо ибразилско джиу джицу.

judo-bata

judo-bata1