Начало Здраве В МБАЛ „Уни Хоспитал“ за пръв път бе извършена успешно ревизионна бариатрична...

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ за пръв път бе извършена успешно ревизионна бариатрична операция

СПОДЕЛИ
На 56-годишен пациент от Англия бе успешно осъществена ревизионна лапароскопска бариатрична хирургия. Подобен тип интервенция се извършва за пръв път в МБАЛ „Уни Хоспитал“ и региона от д-р Ивайло Цветков. Д-р Цветков е консултант по бариатрична и метаболитна хирургия в Университетската болница на North Midlands, Сток он Трент, Великобритания. Той поясни, че е направил нова модификация на съществуващия байпас на стомаха при пациента с цел дълготрайно намаляване на върнатите след първата операция килограми.
„Операцията протече нормално, пациентът бе раздвижен веднага и изписан на четвъртия ден“, уточни д-р Цветков, който е извършил близо 900 операции с цел отслабване. На пациента през 2009 година му е направен байпас на стомаха лапароскопски в Англия. С тази операция той успешно редуцира голяма част от излишните си килограми и значително подобрява качеството си на живот, но 12 години по-късно по ред причини възвръща над 50% от свалените килограми. Явяват се и други здравословни проблеми, които налагат операция на тазобедрена става и лечение на Захарен диабет тип 2. Консултациите с лекари в Англия и препоръките им са да свали отново поне 40 кг. Поради прекалено дълъг срок за чакане за такава операция във Великобритания и след направено проучване, пациентът от Англия решава да се оперира в България, в „Уни Хоспитал“, Панагюрище. Изборът му е базиран на референции от други английски пациенти относно квалификацията на д-р Цветков, както и придобитите от лечебното заведение сертификати и лиценз за лечение на пациенти от чужбина.
„Доказано е, че още на десетия ден след стомашен байпас кръвните захари на пациента се нормализират, 2 до 3 месеца след операцията изчезва сънната апнея, хипертонията и холестеролът се нормализират, болките в ставите и гърба отшумяват, подобрява се лечението на подаграта и метаболитния синдром, увеличават се възможностите за забременяване при жените, намалява се рискът от рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и най-важното: значително се подобрява качеството на живот на оперираните пациенти.“ акцентира д-р Цветков.
МБАЛ „Уни Хоспитал“ осигурява възможност на пациенти от България и чужбина за комплексно лечение на болестно затлъстяване и захарен диабет тип 2 ефективно и съобразено с индивидуалните им медицински потребности. Лечението е на конкурентна цена, съпоставима с тази в Турция, но при същото и по-добро качество, като се гарантира проследяване и подкрепа до 3 години след операцията от диетолог, психолог и бариатричен хирург.