Начало Култура В музея откриха осъвременената изложба „Паметни личности и събития от Априлската епопея”

В музея откриха осъвременената изложба „Паметни личности и събития от Априлската епопея”

СПОДЕЛИ

IMG_7350

Вчера, 12 април, в Исторически музей-Панагюрище беше открита осъвременената изложба „Паметни личности и събития от Априлската епопея”.

Изложбата, посветена на 141 години от избухването на Априлското въстание и 140 години от обявяването на Руско – турската освободителна война, е традиционна за музея, а показаните творби са от фонда на културната институция.

IMG_7348 IMG_7324

Събитието откри директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Той сподели с присъстващите, че датата на откриването не е случайна.

„По стар стил, на 12 април 1877 година, император Александър II подписва Манифест, с който се обявява Руско-турската война. Войната започва по-късно с преките военни действия, обаче до тези събития, до 12 април, се стига благодарение на геройството, направено от българите по време на Априлската епопея.“

Целта на експозицията е, да бъде оценена не само от гражданите на Панагюрище, но и от гостите на града, които посещавайки го, сякаш изпълняват завета „Пътнико! Свали шапка, макар отдалеч, поклони се, преди да отминеш!”

Изложбата е включена в Културния календар на община Панагюрище и е част от събитията за отбелязването на 141-та годишнина от Априлската епопея.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ТУК