Начало Общество В Община Панагюрище броят на изселилите се е по-голям от броя на...

В Община Панагюрище броят на изселилите се е по-голям от броя на заселилите се

СПОДЕЛИ

През периода 2016-2018 г. в община Панагюрище се запазва тенденцията коефициентът на механичния прираст на населението да се движи в границите от -5 до 0 промила. Което значи, че броят на заселилите се да живеят в общината е по-малък от броя на напусналите я. Toва сочи статистиката в сайта 265obshtini.bg,  който разпространява, визуализира и анализира множество данни за общинските икономики, голяма част от които ще бъдат публичнии свободно достъпни за пръв път.

Коефициентът на механичен прираст на населението се измерва в промили и показва промяната на броя на населението (на 1 000 души) в следствие на разликата в броя на заселилите и изселилите се от съответната община.

Общо 73 общини имат положителен коефициент на механичен прираст през 2018 г. В абсолютен брой Столична община, Пловдив и Варна печелят най-много население в резултат на миграционните процеси. По коефициент на механичен прираст обаче някои по-малки общини се представят добре, като видимо положителни са данните за района на Кърджали.

Страницата на инициативата (265obshtini.bg), чрез своята интерактивна карта на България, дава инструмент за достъпно и разбираемо представяне на голямо количество данни на общинско ниво. Към всяка карта екипът на ИПИ публикува кратък анализ, който обяснява общата картина и коментира развитието на съответния показател. Отделнитекатегории и показатели, които могат да бъдат избрани от менюто до интерактивната карта, ще бъдат постоянно допълвани и актуализирани от ИПИ.