Начало Общество В Панагюрище се провежда Международна научна конференция, посветена на 180-та годишнина от...

В Панагюрище се провежда Международна научна конференция, посветена на 180-та годишнина от рождението на Марин Дринов

СПОДЕЛИ

В рамките на два дни, 19 и 20 октомври 2018 година, в Исторически музей-Панагюрище, учени и изследователи от различни научни институции и университети в България и Украйна и наследници на панагюрския род Дринови ще разискват въпроси от живота, делото и времето на видния историк, филолог и фолклорист. Ще бъде отделено специално внимание на мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в народната памет.

На официалното откриване присъстваха Никола Белишки – кмет на община Панагюрище; Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“; Доц. к.и.н. Сергей Страшнюк – доцент в катедра „Нова и най-нова история“, директор на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“; Проф. д.и.н. Михаил Станчев – професор, завеждащ катедра „Нова и най-нова история“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, чуждестранен член на БАН; Проф. д.и.н. Сергей Посохов – професор, завеждащ катедра „Историография, изворознание и археология“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“; Владимир Саленков – председател на попечителския съвет към Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, председател на Харковското градско дружество за българска култура „Марин Дринов“; Н. Пр. Виталий Москаленко – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България; Делегация на Българска академия на науките в състав: акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН; д-р Владимир Сафронов-Дринов – правнук на проф. Марин Дринов; Проф. Марин Игнатов – правнук на Найден Дринов; Доц. д-р Даниел Вачков – директор на Институт за исторически изследвания; Борис Хаджийски – председател на УС на Сдружение „Български музеи“, университетски преподаватели, музейни работници, представители на БАН, на ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов приветства участниците и гостите на конференцията.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави всички участници и гости на конференцията.Той показа на присъстващите плакат, изработен през 1935 година от Министерството на войната. „Съвременниците на това време са отредили място на двама видни панагюрци – Райна Княгиня и проф. Марин Дринов. С този плакат ние се гордеем. Този плакат бе раздаден на 1 ноември миналата година на всички ученици в Панагюрище, за да знаят къде са техните „първи“, за да знаят, че винаги има смисъл да познаваш миналото си, за да можеш да живееш достойно в настоящето. Този плакат ни бе предоставен от един от правнуците на Райна Княгиня г-н Здравчо Здравчев и смятам, че всички ние сме убедени, че паметта – родовата, националната – те са живи. И най-живи тук в Панагюрище“, каза още Белишки.

Приветствия към участниците и гостите на конференцията отправиха и акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН, Доц. к.и.н. Сергей Страшнюк – доцент в катедра „Нова и най-нова история“, директор на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“ и Н. Пр. Виталий Москаленко – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България.

След официалното откриване на конференцията започна Пленарното заседание, на което свои изследвания представиха:

– Проф. д.и.н. Михаил Станчев, завеждащ катедра „Нова и Най-нова история“ на ХНУ „В. Н. Каразин“ – „Марин Дринов за произхода на рода Каразини“;

– Доц. д-р Пламен Божинов, ИИИ-БАН – „Образът на Марин Дринов в ранното творчество на Петър Динеков“;

– Д-р Владимир Сафронов – Дринов, гр. Воронеж, Русия, правнук на проф. Марин Дринов – „Марин Дринов – Семейная летопись к 180-летию со дня рождения“;

– Проф. Марин Игнатов, правнук на Найден Дринов – „Поглед върху семейната среда и ранните години на Марин Дринов в Панагюрище“.

Научната конференция продължи по програма със заседания по секции.