Начало Общество В Пазарджик: Храниш улично куче? Длъжен си да го регистрираш като домашен...

В Пазарджик: Храниш улично куче? Длъжен си да го регистрираш като домашен любимец!

СПОДЕЛИ

Хората, които хранят бездомни кучета край блокове или на други обществени места в Пазарджишко, ще бъдат задължени да ги регистрират, кастрират, ваксинират и обезпаразитяват, както и да им плащат такса като за домашни любимци, научи ПИА.

Това гласи проектонаредба за отглеждането на животни, подготвена от общината и обявена за обществено обсъждане. Така занапред зоолюбителите, които се грижат за улични кучета, ще трябва да декларират това в общината и да поемат ред ангажименти.

Включително да не допускат разнасяне на зарази, агресивно поведение на питомците си към хора или други четириноги, както и безконтролното им размножаване. Ще бъдат освобождавани от такса, ако ги кастрират.

По-строги правила се въвеждат и за собствениците на домашни любимци. Мнозина разхождат кучета по улиците на града, но по данни на общината за 2017 година регистрираните са едва 65, за 2018-та – 114, а за тази година – само 21, а срокът за това изтече на 31 март.

Редица изисквания са поставени и при отглеждането на добитък и птици, като според местоположението на имота има ограничения и за техния брой. Има и забрана да се отглеждат селскостопански животни като домашни любимци.

За неспазване на наредбата са предвидени глоби, най-малките от които са 50 лева, а най-големите – 4 000 лева. Те ще се налагат при повторност на нарушенията. Текстовете в документа са съобразени с Националната програма за овладяване на безстопанствените кучета, която е в сила от 14 март тази година, сочи в мотивите си кметът Тодор Попов.

До 15 май се приемат предложения за промени или допълнения.

Източник: dariknews.bg