Начало Общество Велинград почита паметта на патрона си, партизанката Вела Пеева

Велинград почита паметта на патрона си, партизанката Вела Пеева

СПОДЕЛИ
75 години от гибелта на партизанката Вела Пеева ще отбележи в петък Велинград-градът, който носи името й. 
 
Възпоменателното поклонение ще започне в 11 ч. пред паметника на героинята, където ще има почетен караул от Регионален клуб ,, Родопчани ” към Национално сдружение ,, Традиция ”. В памет на Вела Пеева ще бъде отслужена панихида, а кметът на община Велинград д-р Костадин Коев ще изнесе възпоменателно слово.
 
Честванията, посветени на Вела-годишнината от рождението й и годишнина от гибелта й, всяка година събират на едно място освен велинградчани, и представителите на различни политически партии, в това число и от ПП“ГЕРБ“, БЗНС, ВМРО и други, като самият кмет е от управляващата коалиция. По време на антифашистката борба студентката по география в Софийския университет „ Св.Кл.Охридски“ Вела Пеева преминава в нелегалност и става партизанка от отряд“Антон Иванов“.
 
След неравно сражение местен горски стражар я издава и по стъпките й тръгва потеря. На 3 май 1944 г. под връх Арапчал в местността Бялата скала, за да не попадне жива в ръцете на жандармерията, се самоубива, а палачите й отрязват главата й и я показват за назидание на местните жители.В памет на Вела Пеева през 1948 г. селата Чепино, Лъджене и Каменица са обединени в град Велинград. Родната ѝ къща в Каменица е превърната в музей през 1953 г.