Начало Общество В „Пирогов“ спасиха 5-годишно панагюрче с уникална операция

В „Пирогов“ спасиха 5-годишно панагюрче с уникална операция

СПОДЕЛИ

article__d1d444310a011b2712a4ec904d2f32caЛекарите в „Пирогов“ са направили уникална  животоспасяваща операция на 5-годишната Мария от Панагюрище, предаде БГНЕС.. Момичето било с увреждане на гръдния кош и то до толкова, че сърчицето му е било защитено само от кожа и мускулатура от външната среда.

Всеки човек има 24 ребра, разпределени по 12 от всяка страна. При Мария има проблем с гръдния кош – в лявата половина на гръдния кош, три от ребрата са слепени, а на останалите ребра липсват краищата, които са към гръдната кост. „Когато лекарите преглеждат детето се вижда как сърчицето му пулсира. Единствено има кожа и мускулатура между външната среда и сърцето“, каза д-р Атанас Кацаров пред БГНЕС. Родители били при няколко лекари в търсене на помощ, случаят е уникален. “ До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това“, каза д-р Кацаров пред журналистите от БГНЕС.

Лекарите в „Пирогов“ разделят слепените ребра и ги фиксират с два импланта. Така те и ще изправят изкривяването на гръбначния стълб. Няколко дни след операцията детето вече играе с другите деца в болницата, предават от Агенцията.