Начало Култура Гръмнаха с гълъби на Рогача в чест на примирието в Украйна

Гръмнаха с гълъби на Рогача в чест на примирието в Украйна

СПОДЕЛИ

IMG_1053-1Още в първия ден на примирието в Украйна самодейците от Мечка символично подкрепиха мира. По време на празника Рогач от черешово топче пред читалището вместо джапане изскочиха гълъби. Над 500 души с интерес проследиха мечанските кукери днес, на Месно Заговяване. На площада бяха представени композициите, с които мечани завоюваха два златни медала на международния фестивал „Сурва“ в Перник.

IMG_0963-1IMG_0976-1Над 40 бяха участниците в спектакъла –  от 4 годишно дете, до 80-годишния бай Драгул, който с камшик въртеше специфичния пумпал, наречен шиштрабан. Иначе картината бе плътна и живописна. Кола с волове, атрактивна двуметрова жетварка, която стъпваше като тиранозавър по плочките, задължителната мечка.

IMG_0937-1Редом с орачите, сеяча и жътварката, се разиграха три рогача- огромно тяло на елен, направено от габерови пръчки и увито в черга. Зрителите се шегуваха, че тройката символизирала „мама, татко и аз“ – рогач, рогачка и малко рогачле. Десетки кукери с дългокосмести костюми огромни звънци обикаляха площада. Студентът Димо сподели, че „доспехите“ тежат около 40 килограма и скачането съвсем не е лесна работа.

Другата атракция бе „сватбата“, сякаш излязла от знаменития филм „Лачените обувки на незнайния войн“. Булка, младоженец, поп, шафери и циганки представляваха атрактивната процесия.  Не бе забравена и другата мечанска емблема – руклата, която бе прескачана за здраве от участниците в спектакъла.

IMG_0918-1

По време на играта по микрофон коментираха традициите, символите, както и материалите, използвани от „рогачите“. Бе съобщено, че читалището „Кирил и Методий“, вдъхновител и организатор на идеята, е спечелило проект за закупуване на звънци и маски. Освен това организаторите благодираха и на спонсорите на днешния празник, както и на ПП ГЕРБ – Панагюрище, финансирали триумфалното пътуване до Перник. По възрастните зрители пък не спираха да правят „евала“ на младите кукери и да се радват, че красивите древни традиции живеят нов живот.

Снимки Николай Радулов