Начало Култура В Попинци организираха ателие за мартеници

В Попинци организираха ателие за мартеници

СПОДЕЛИ

Импровизирано ателие за изработване на мартеници организираха дамите от Настоятелството на читалище „Искра-1872” в Попинци и клуб „Приятели на библиотеката”.

На 28 февруари в творческа обстановка в читалищната библиотека дамите изработиха красиви мартеници и ги нарекоха за здраве, за живот и добрина. Мартениците бяха предназначени за самодейците на читалището, институциите на територията на селото и  децата от целодневна детска градина „Яна”, с директор Пенка Даскалова, които бяха гости на читалището на 1 март.

Малчуганите от детското заведение бяха поканени от секретаря на читалището Донка Шопова да посрещнат Баба Марта, заедно с дамите от женско дружество „Горана”,  в уютната обстановка на читалищната библиотека, където ги очакваше и самата Баба Марта. Тя разказа на присъстващите легендата за мартеницата и за уникалната българска традиция да се закичваме с нея на 1-ви март. Баба Марта подари на всички присъстващи мартеница и букет с пролетни цветя – кокиче, минзухар и горски здравец, с пожелания да са бели и червени, румени засмени.

Децата от своя страна поздравиха присъстващите с песни и стихове за Баба Марта и с много пролетно настроение. Сред гостите беше и кмета на Попинци г-жа Нона Загорска.

Това беше поредната инициатива на читалище „Искра-1872” за популяризиране дейността на библиотеката в село Попинци, привличане на повече посетители и стимулиране на детското четене.

Донка Шопова