Начало Общество ОМП с поредица от инициативи по повод първи и трети март

ОМП с поредица от инициативи по повод първи и трети март

СПОДЕЛИ

На 28 февруари част от младежите и девойките посетиха Обединено детско заведение „Звънче” и там заедно с децата изработиха ръчно мартенички. Инициативата в навечерието на Баба Марта носеше посланието „Бели и червени, здрави и засмени”. С много внимание и любов към децата те им разказаха на достъпен език за символиката на мартеницата и старата българска традиция, която се пази и до днес на пръви март всички да се закичваме с червено-белите амулети. Посещението завърши с „Мартенско хоро”, много забавления и танци заедно с малчуганите.

От рано сутринта на 1 март членовете на Общинския младежки парламент подаряваха мартеници на институции, организации и граждани. Сред накичените с мартеници бяха и всички представители на общинската администрация с пожелание за здраве, благополучие и късмет през цялата година. Първи младежите закичиха ръководството на общината, а кметът Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов поканиха представителите на ОМП на разговор за предстооящи общи инициативи. Срещата завърши с посланието младите да продължават да бъдат дейни, отговорни и амбициозни в начинанията си.

На обед, в духа на празника,  на централния площад в града се събраха малки и големи. Председателят на младежкия парламент Стилияна Пенева разказа на присъстващите от къде идва историята на празника и как се чества по различните краища на България, както и приликите с други подобни чествания по света. Секретарят и заместник-председателят Деница Стойкова и Иван Дишлийски се превъплатиха в ролите на Пижо и Пенда. Те разказаха увлекателната любовна история на своите герои. Организаторите на събитието проведоха конкурс на тема: „Най-оригинална мартеница”. В него участие взеха децата от Основно училище „Проф. Марин Дринов”, село Попинци и Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий -1912" – село Оборище. Журито, чиито членове бяха представители на ОМП, подбра най-оригиналните мартеници. Всички участници получиха за старанието си грамоти, книги и албуми. Наградата за 1-во място беше специално приготвена вкусна торта с мартенска украса. Самодейците от младежкия парламент разказаха своите истории за дейността си. За доброто настроение на присъстващите се погрижи и DJ Цико, а  в края на тържеството на площада се изви дълго мартенско хоро. Дълго като мартеницата, която направиха присъстващите  и увиха около дърво в близост до сградата на Община Панагюрище.

По повод Националния празник на България – Трети март представители на ОМП  проведоха анкета сред жители на общината и гости на град Панагюрище. Освен че зададоха своите въпроси, свързани с празника на случайни минувачи, те раздадоха и информационни дипляни, изработени специално за Деня на Освобождението. В 10 часа се включиха в програмата на Община Панагюрище за тържественото честване на 135-та годишнината от Освобождението на България. Младежите и девойките от ОМП поднесоха цветя пред паметника на Генерал Дандевил в памет и преклонение пред подвига на загиналите, в знак на признателност пред величавото им дело.

Поредицата от реализирани инициативи от Общински младежки парламент – Панагюрище в първите дни на месец март е част от празничния календар за цялата 2013 година, който е разработен от младежите и девойките.