Начало Общество В Стрелча отбелязаха 137 годишнината от Априлското въстание

В Стрелча отбелязаха 137 годишнината от Априлското въстание

СПОДЕЛИ
restorant

137-та годишнина от Априлското въстание в Стрелча бе отбелязано с тържествено честване, което се проведе на 19 април 2013 г. в Младежкия център. Присъстваха  граждани, гости на града и ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Присъстващите имаха възможност да проследят филм, подготвен от Общинска администрация и Исторически музей– Стрелча, който илюстрираше атмосферата на отминалите славни времена и даваше представа за революционната трескавост и народното въодушевление, довели до обрат в народната съдба.

Историческите факти сочат, че участието на Стрелча в Априлската епопея е масово, а жертвите са многобройни. Имената на участниците в революционните събития, написали кървавата летопис на народната борба се знаят и се пазят като светини, а всяка година стрелчани отдават почит на героите.

 Програмата на тържественото честване продължи с представянето на една от най-добрите възстановки на събитията от Априлското въстание, правени в Стрелча – тази от 120- годишнината.

В книгата „Стрелча- април 1876 година”, издадена по повод 130- годишнината от избухването на Априлското въстание, пише:

„Въстанието в IV революционен окръг бива потъпкано с нечовешка жестокост. Дори анкетьорите, несимпатизиращи на въстанието, изчисляват жертвите в този район на повече от 10 000 души. Едни от най- непредубедените данни за опожарените и пострадали български селища в IV-ти революционен окръг, макар и непълни, ни е оставил руският представител на анкетната комисия княз Церетелев. По негови сведения изгорените къщи са над 50.”

Жертвите, които Стрелча и селата дават в Априлското въстание по официални данни са над 90.