Начало Общество В Стрелча започна реализацията на нови два проекта

В Стрелча започна реализацията на нови два проекта

СПОДЕЛИ

Проект: „Изграждане на туристически атракционен комплекс на миниатюрите в град Стрелча” по Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”

Стойността на проекта е 386 040 лв.

Целта на проекта е създаване на нов тип съвременен екопарк, който да увеличи туристическата посещаемост  в региона като експонира част от културните и историческите обекти на България. Подобен тип паркове има в Холандия, Франция и Турция, които генерират годишен оборот в пъти повече от средствата, необходими за изграждането им.

Проектът предвижда изграждането на тематичен екопарк, който представя част от културно-историческото наследство на Република България, чрез поставянето на композиционни миниатюри.

Ще бъдат изградени алеи за посетителите, нова растителност. Проектът предвижда изграждането на експозиция от маслодайни рози, характерни за местния бит и култура. Ще бъдат осигурени и места за достъп на инвалиди, както и места за отдих.  За  целта са предвидени  пейки.

Проектът включва изработването и поставянето на следните миниатюри: Боянската църква; Жаба могила; Мадарският конник; Дяволски мост; Църква „Св. Богородица Петричка”- Асенова крепост; Шипка; Скален макет на скалните образования, разположени северно от град Стрелча; Експозиционна площ на маслодайни рози, характерни за района.

 

Проект: " Създаване на  атракции за посетителите  в община Стрелча чрез изграждане на туристически център за представяне на културно историческото наследство и съоръжения за велотуризъм" по Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”

Стойността на проекта е 298 380 лв.

Проектът предвижда изграждането на Туристически информационен център. В сградата са предвидени: обща зала – посетителски център, от която се влиза в залата за археологическо наследство, в която ще бъдат изложени различни  интересни археологични експонати, намерени в околността и снимков материал; битова част, състояща се от три помещения, в която ще бъдат изложени предмети и уреди, свързани с поминъка и бита на населението в този край на България. Те условно са наречени „занаяти”, „дневна” и „спалня”. Предвиден е офис за уредника на туристическия център, малък склад и санитарен възел. От общата зала се излиза на чардак с поглед към реката.

Сградата е с възможен достъп и от лица с увреждания. В околното пространство на сградата се предвижда да бъде изграден велопарк, който включва изграждане на съоръжение за преминаване на препятствия с различна големина на трудност, два броя различни скоростни виражи, място за велосипеди, място за почивка, информационно табло. Предвижда се ограждане с декоративна дървена ограда – 89,00 л.м. Предвижда се осветление.

Проектът се допълва и с малка паркова зона. Парковата част е разположена в източната и североизточната част. вкл. две главни алеи за преминаване, друга преминаваща по дължина в пейзажна форма и места за почивка и релаксация. Алеите ще бъдат изпълнени от сиви бетонови плочи 30/30/5 и от неправилни плочи. Обзавеждането вкл. дървени пейки и кошчета за отпадъци. Дървесната и храстова растителност е композирана така, че да създаде уют и да подчертае въздействието на предимствата на района.