Начало Общество Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

18
0
СПОДЕЛИ
restorant

655-402-cvetanov-uvolni-nachalnika-na-kat-varna

За поредна година на територията на цялата страна започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Целта на планираните действия е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци, съобщават от МВР.

В рамките на акцията, в периода 10 – 30 юни т.г., ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствие, а в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата.

Съвместно с представители на ИА „Автомобилна администрация”, регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества. Ще се осъществяват и проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения, особено в малките населени места и ще налагат санкции. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.

При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установени нарушения униформените ще прилагат санкции по ЗДвП.