Начало Без категория Васил Левски поставя началото на читалището в Стрелча

Васил Левски поставя началото на читалището в Стрелча

СПОДЕЛИ

Една от най-важните институции в живота на хората от малкото курортно градче Стрелча е неговото читалище. То е сновано през 1871 г. и е сред първите културно-просветни сдружения, които се появяват в страната ни преди Освобождението от османско иго (1878г.). Читалището е наречено „Просвещение“, за да напомня, че днешните читалищни деятели всъщност продължават мисията на народните будители, в служба и за полза на отечеството.

Началото на тази обществена институция е поставено от самия Апостол на българската свобода. Васил Левски е идвал няколко пъти в Стрелча – исторически факт, който местните хора споменават с гордост. При едно от тези посещения той донася в дисагите си книги и ги оставя с поръчението да се направи обществена читалня и младите хора да могат да ги четат. От тази първа читалня води началото си читалище „Просвещение 1871“. Че то е голяма гордост за жителите на планинското градче, личи и от представителната сграда, която се намира на централния площад.

Днес няма ученик от Стрелча, който да не е посещавал читалнята на първия етаж в сградата на площад „Дружба“. Освен нея, читалището разполага с просторна концертна зала, обособени гримьорни, както и няколко по-малки зали за репетиции и обществени прояви. „Най-характерното качество за хората в Стрелча е, че са родолюбци и може би точно това крепи този малък град да съществува векове наред. Гордеем се и с древната си история, за която може с часове да се разказваме“ – обяснява Мариана Няголова, която e секретар на читалището.

Източник и снимки: bnr.bg