Начало Бизнес Възможности за работа в Европа, които ще се предлагат на Международна информационно-трудова...

Възможности за работа в Европа, които ще се предлагат на Международна информационно-трудова борса „Европейски ден на труда” в Бургас на 10 октомври

СПОДЕЛИ

index_52Агенцията по заетостта като член на мрежата на ЕК „Европейски услуги за заетост” (EURES) за четвърта поредна година организира на българското Черноморие есенна Информационно – трудова борса “Европейски ден на труда”. Тази година международната борса ще се проведе на 10 октомври в гр. Бургас с подкрепата на Община Бургас в културен център „Морско казино” (гр. Бургас, Приморски парк, Централна алея), чиито врати ще са отворени за посетители от 09.00 до 17.00 часа.

 

На Европейския ден на труда търсещите работа лица могат да получат реална и обективна информация, свързана с намирането на работа в други държави в Европа. Представители на EURES мрежата и на работодатели от Австрия, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Чехия, Словения, Полша и България ще се срещнат с кандидатите за работа и ще им съдействат за започване на заетост в техните страни. Получените във връзка с трудовата борса оферти за работа са публикувани на националния EURES сайт www.eures.bg в рубриката „Работни места”.

Европейският ден на труда се организира в края на летния туристически сезон. Затова акцентът за заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството е работа в други европейски страни през предстоящия зимен сезон. Най-много са предложенията за зимния сезон в курортите на Австрия и Германия. Близо 250 са работните места за работа в хотели и ресторанти в Австрия: за сервитьори, бармани, готвачи и камериерки с различен опит и квалификация. Германия също търси квалифициран персонал в сферата на туризма – готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене като възможностите не се изчерпват с публикуваните оферти. Ще участва фирма от Великобритания, която предлага работа за опитни готвачи с английски език. Ще се предлагат оферти за работа в ресторантьорството и хотелиерството в Словения.

Една от най-големите агенции за трудово посредничество в Германия “Unique Personal Service GmbH” търси за свои клиенти товарачи (на летище Мюнхен), ел. техници, мотокаристи, фрезисти, машинни механици, специалисти мехатроника, складови работници и други специалисти.

EURES представителите от Холандия за втори път вземат участие в подобно международно събитие в България и предлагат заедно с холандската компания „Eastmen Human Resources B.V.” атрактивни възможности за работа в корабостроене, за заварчици, инженерни, технически кадри, ИТ специалисти, както и редица други оферти.

От Чехия частният посредник „MAT Consulting S.R.O.” търси работници за бране на ябълки и круши, за изработка на новогодишни украси, както и работници в производството.

EURES Италия предлага работа за научни работници – приложни математици или инженери с научна степен и английски език. Търси се персонал за ресторантьорството и хотелиерството с италиански и английски или немски език, в сферата на търговията и услуги за хората – с италиански език.

„Sutherland Global Services”, една от най-бързо развиващите се международни компании за аутсорсинг, избра Агенция по заетостта за свой партньор при намирането на нови служители за офисите й в София и Бургас. Търсят се кандидати, владеещи задължително както английски, така и втори чужд език – руски, немски, френски, холандски, скандинавски и др. Търсят се най-вече кандидати за техническа и софтуерна поддръжка (call centers).

За младежите се предлага и шанс да придобият първи международен опит в компания в Италия (сектор туризъм) или Холандия (за IT специалисти) като се включат в програмата „Your first EURES Job” („Първата Ви работа по EURES”), чийто представител е „Manpower” – България.

Посетителите на Европейския ден на труда могат да получат информация от представители на КТ „Подкрепа” – мрежата „ОСЕМ”, за социално-осигурителните и трудови им права в Германия. Представители на Центъра за развитие на човешките ресурси ще консултират за програмата „Еразъм+” и проектите за образователна мобилност на гражданите.

Останалите участници ще представят по време на борсата техните актуални предложения за работа.

От всички кандидати за работа се изисква владеене на чужди езици. За да представят себе си и уменията си пред EURES съветниците и работодателите, те трябва да подготвят документи на английски, немски или друг език в зависимост от конкретните оферти: автобиография, мотивационно писмо, препоръки на предишните работодатели и (на български език) диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат на електронния адрес europeanjobdays@az.government.bg Подходящите кандидати ще бъдат интервюирани от представители на работодателите на езика, посочен в съответната оферта.