Начало Общество Възрожденска вечер възкресява спомена за Орчо войвода

Възрожденска вечер възкресява спомена за Орчо войвода

СПОДЕЛИ

Община Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов” организират Възрожденска вечер, посветена на 190 години от рождението на Орчо войвода. Събитието ще се състои на 15 май /сряда/ от 18:30 часа в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

Участие във Възрожденската вечер ще вземат Никола Скачков, Андрея Манев, РК „Традиция”-Панагюрище, ВГ „Китка” и прекият потомък на легендарния Орчо – актьорът Георги Радомиров.

Сценичната адаптация е дело на Стефан Рапонджиев.

По време на вечерта ще бъде представен спектакъл, който ще пресъздаде историята на Орчо войвода през различните етапи от неговия живот.

***

Иван Маринов Парпулов, наричан Орчо войвода, е български хайдутин и революционер, участник в Априлското въстание, Руско-турската война, Кресненско-Разложкото въстание и Сръбско-българската война.

Роден е през 1829 г. в Панагюрище. Учи в родния си град. Става хайдутин в Средна гора. Емигрира в Сърбия и Влашко и участва като доброволец на руска страна в Кримската война (1853-1856), в която е награден с „Георгиевски кръст“.

Става стотник и началник на охраната на Панагюрския революционен комитет по време на Априлското въстание. Орчо войвода е начело на чета, изпратена да подпомогне въстаниците в Стрелча и осигури връзката между Панагюрище и Копривщица. По време на въстанието е в четата на Георги Бенковски. С Павел Бобеков и Манчо Манев освобождава затворените в Копривщица ръководители. След разгрома на Априлското въстание е заловен в Габровския Балкан, но е освободен след общата амнистия от 1876 г.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) като войвода на спомагателна чета. През 1879 г. участва във въстанието в Креснеско. По време на Съединението в 1885 г. е войвода на Панагюрската чета. Участва като доброволец в избухналата след това Сръбско-българска война.

Орчо войвода умира на 5 октомври 1911 г. в Панагюрище.