Начало Култура Възстановката “Мъжество и саможертва” възкреси славните събития на Април 1876 (ВИДЕО)

Възстановката “Мъжество и саможертва” възкреси славните събития на Април 1876 (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

IMG_9489

В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Пушките запукаха в дъждовния следобед на 30 април, като за поредна година се извърши традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е дело на Националното дружество „Традиция”, като тази година в нея взеха участие близо 200 членове на клоновете на клуба, женското дружество „Райна Княгиня”, представители на НЧ „Виделина” и множество доброволци.

IMG_9515 IMG_9518

Сцени, пресъздаващи бунта, Княгинята от плът и кръв, Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа ни и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

След края на възстановката бяха връчени награди на активни членове на Национално дружество „Традиция”.

Във възстановката на събитията от паметната 1876-та се включиха членове на клубовете „Традиция“ в Панагюрище, село Баня /община Панагюрище/, София, Стара Загора, Нова Загора, Добрич, Казанлък, велики Преслав, Велико Търново, Трявна, Велинград, Шумен, Силистра, Плевен, Пловдив, Женско дружество „Райна Княгиня“, Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище, Народно читалище „Виделина-1865”, Интеракт клуб.

IMG_9789 IMG_9777 IMG_9718 IMG_9803 IMG_9532

СНИМКИ ОТ ВЪЗСТАНОВКАТА ТУК